Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

З чиєї вини «газонафтові» втрати?

6 вересня, 2001 - 00:00

Тим часом це негативно відбивається на виробничій діяльності ПГНК — найбільшого в Україні спільного підприємства з видобутку нафти і газу (у 2000 році видобуто 86 тис. тонн нафти і 256 млн. куб. м газу). Як повідомив генеральний директор компанії Тимофій Каунов, через те, що цьогорічна робоча програма не була затверджена (її не схвалив ФДМУ), ПГНК у 2001 році не видобула 18 тис. тонн нафти і майже 8 млн. куб. метрів газу. Загалом компанія недоотримала $3,5 млн. і відповідно недорахувала до бюджету близько $800 тис. у вигляді податків. Не кращим чином виглядає й ситуація з ліквідацією заборгованості, яку мають регіональні газові господарства перед ПГНК: за словами Т.Кавунова, про значне погашення боргу (лише основний борг склав $12 млн.) поки щоне йдеться. Гендиректор компанії підтвердив наміри розпочати процедуру банкрутства проти одного із найбільш злісних боржників — «Миколаївгазу».

Фонд держмайна оскаржив рішення ВАСУ, і тепер справа розглядатиметься Вищим господарським судом у касаційному порядку. Як повідомив Пол Девіс, «незалежно від того, яким буде рішення суду, ми його виконаємо». Але якщо це рішення буде не на користь англійської сторони, то, сказав пан Девіс, «нам треба буде впевнитися в тому, що ми повернемо свої інвестиції». На сьогодні англійська компанія інвестувала в ПГНК понад $100 млн.

Як відомо, 27 червня 2001 року ВАСУ перерозподілив частки між учасниками СП «Полтавська газонафтова компанія»: частку ФДМУ було збільшено до 33,8%, JP Kenny Exploration & Production е до 66,2% . З цим рішенням не погодився ФДМУ, який наполягає на своїй реєстрації з часткою 51%. Статутний фонд ПГНК на момент її створення становив $3,1 млн. 49% статутного фонду належали JP Kenny, 25% — ФДМУ і 26% були закріплені за держкомпанією «Полтавагазпром». Конфлікт між Фондом держмайна і JP Kenny виник після того, як минулого року було ліквідовано у зв’язку з реорганізацією компанію «Полтавагазпром» і постало питання про розподіл 26% акцій.

Петро ІЖИК, «День»
Газета: 
Рубрика: