Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

З інтернату — в мистецтво

27 листопада, 2007 - 00:00

30 обдарованих дітей-сиріт навчатимуться у ВНЗ за рахунок американських і турецьких спонсорів.

Шукати таланти — нелегка справа, особливо серед дітей-сиріт, які мають трохи менше можливостей проявити свої здібності. Та це не зупинило організаторів Всеукраїнського благодійного проекту «Щасливі долоні» та протягом шести місяців вони займалися цією роботою у сиротинцях. Як результат, із кількох тисяч обдарованих дітей обрали 30 дітей віком від 15 до 17 років. Усі вони отримали шанс здобути безкоштовну освіту у вищих навчальних закладах України.

Пошук талановитих дітей проводився спільно з трьома міністерствами — у справах сім'ї, молоді та спорту, культури та туризму, освіти та науки. Кожне відомство визначало найобдарованіших, виходячи зі своїх функцій: освітяни шукали здібних дітей у галузі освіти (математиці, фізиці, іноземних мовах), фахівці культури обирали найкращих танцівників, співаків та художників, а майстри спорту визначали найспритніших атлетів, бігунів та плавців. За словами пані Олени, під час реалізації проекту члени комісії не пропустили жодного міста України, де існують будинки для сиріт.

— Ці діти — своєрідні «родзинки» усього суспільства, які повинні отримати достойну їхніх знань та умінь освіту і роботу, — вважає керівник проекту Олена Піддубна. — Але допомогти переможцям нашого проекту неможливо без підтримки спонсорів та меценатів. Тому основна мета «Щасливих долонь» — не просто знайти талановитих дітей, а дати їм реальний шанс навчатися за фахом у профільних ВНЗ України та Європи саме за кошти партнерів акції. Перед переможцями ми ставимо лише одну умову — після здобуття освіти вони мають працювати в Україні — з працевлаштуванням їм теж допоможуть благодійники.

Наразі із числа переможців проекту навчається лише 13 дітей — решті потрібно закінчити навчання в середній школі. Оскільки під час акції відгуки про допомогу надійшли від іноземних меценатів (із Туреччини та США), то нині завдяки їхній допомозі навчаються вже двоє обдарованих дітей.

Наразі благодійний проект «Щасливі долоні» — це лише перший етап до самореалізації дітей-сиріт. Наступні кроки вони робитимуть самостійно, відчуваючи за спиною надійну підтримку меценатів, які обіцяють підтримувати їх у подальшому житті. Оскільки проект — благодійний, то його організатори у ході акції не можуть допомогти більше, ніж 30 особам. За словами Олени Піддубної, за таких умов він перетвориться на нікому не потрібне шоу, коли меценати демонструватимуть своє милосердя і робитимуть на цьому ім'я. Діти повинні отримувати допомогу від щирого серця, лише так проявляється небайдужість до чужих доль. Щоб охопити «Щасливими долонями» більшу кількість талановитих дітей, організатори мають намір зробити акцію традиційною, тому проводитимуть її щороку.

Після завершення роботи, усі діти-переможці отримали ще один подарунок — тижневий візит до столиці України напередодні Всесвітнього дня допомоги дітям (22 листопада). Під час перебування у Києві вони пройшли повне медичне обстеження (у разі необхідності вони отримають ще й необхідне лікування). Відвідуючи найвизначніші місця Києва, діти навіть встигли спробувати себе у ролі гончарів — власноруч ліпили горщики за гончарним кругом. Як кажуть, здібна людина — талановита в усьому, за яку б справу вона не взялася. Інша річ, що не всім вдається той талант знайти і розкрити на повну силу.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: