Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

За «Євро» береться міліція

У МВС створили концепцію безпеки громадян під час чемпіонату з футболу 2012 року
17 грудня, 2008 - 00:00
ДАВАЙТЕ ВБОЛІВАТИ ДРУЖНО! / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

До чемпіонату Європи з футболу залишається не багато і не мало — три роки. За цей час в Україні треба збудувати дороги, готелі, стадіони. Але чи не найголовніше — створити безпечні умови перебування іноземних гостей у нас. Як це зробити на належному рівні, кажуть, що знають у Міністерстві внутрішніх справ України, яке віднедавна виконує функції національного координатора безпеки під час «Євро-2012». Нещодавно тут прийняли концепцію, яка дозволить гарантувати безпеку вболівальників під час футбольних змагань, яка прописує до найменших деталей систему стеження за порядком і дій в загрозливих ситуаціях: від часу прибуття вболівальників та учасників в Україну, під час їх поселення, проживання, пересування на спортивні бази і до моменту повернення на батьківщину.

— До недавнього часу в Україні не було нормативної бази щодо безпеки громадян на час проведення «Євро-2012» — існували тільки регіональні програми, які стосувалися роботи міліціонерів на стадіонах, тоді як нова концепція охоплює всі об’єкти інфраструктури, якими користуватимуться іноземні гості, — розповів заступник міністра внутрішніх справ України Олександр Савченко. — Цінність нашої розробки в тому, що вона дозволяє правоохоронним органам брати участь у проектуванні спортивних об’єктів, що раніше робили тільки пожежники. Так, незабаром розпочнеться будівництво спорткомплексу «Олімпійський», і працівники міліції зможуть контролювати цей процес, у першу чергу — з точки зору його законності. Цінність і в тому, що вперше на законодавчому рівні (згідно з рішенням УЄФА) розділено повноваження між організаторами матчів, власниками спортивних споруд та міліціонерами. Тобто про безпеку громадян на стадіонах дбають виключно його власники та організатори — за допомогою стюардів, а поза межами спорткомплексу — правоохоронці.

Наразі в МВС пропонують внести посаду стюардів у класифікатор професій, які існують в Україні. Як пояснив пан Савченко, завдяки цьому стюарди матимуть певні повноваження та обов’язки і нестимуть відповідальність за їх виконання. Але хто і де навчатиме стюардів, за якою програмою, поки що в МВС не знають.

Також у МВС сподіваються, що прийнята програма вирішить проблему, чим зайняти вболівальників у вільний час. За словами Олександра Савченка, концепція зобов’язує організаторів чемпіонату проводити концерти, акції та інші розважальні шоу для вболівальників. Та найбільше проблем, на думку правоохоронців, виникатиме у фан-зонах — місцях найбільшого скупчення вболівальників. Щоб стежити за порядком тут, правоохоронці будуть використовувати відеокамери.

— Наразі наше першочергове завдання — придбати необхідну кількість відеотехніки, — продовжив Олександр Савченко. —Допоможуть нам у цьому нові Правила дорожнього руху, які теж передбачають відеонагляд. За допомогою відеокамер ми зможемо фіксувати постійних порушників правил безпеки на стадіонах, створимо так звану відеотеку, і найзлісніші хулігани будуть позбавлятися права взагалі відвідувати матчі. Така практика впроваджується вже сьогодні. Також нині є відеокамери, які упізнають порушників чи хуліганів, занесених до відеотеки, і подають відповідні сигнали правоохоронцям.

Також в МВС не забувають про навчання міліціонерів англійської мови, що необхідно для спілкування з туристами, про семінари та вивчення досвіду регіональних та закордонних колег, зокрема, Китаю, Швейцарії та Австрії, які вже проводили подібні змагання. Отож, план дій у МВС є, залишається тільки виконати усі його пункти.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: