Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

За Сталіна заробляли "палички", а тепер заробляємо обіцянки

7 серпня, 1997 - 00:00

Позавчора прем`єр-міністр України повідомив широкому загалу, що "Президент України Леонід Кучма дав доручення урядові до 1 вересня цього року погасити борг із заробітної платні перед вчителями" (цитата - за агенцією УНІАН).

Як показало бліц-опитування "Дня", проведене вчора на далеких від центру київських вулицях, більшість населення ставиться до таких заяв та обіцянок хоч і з надією, яка помирає останньою, але давно - без повної довіри. Уже стільки їх було... Обіцяли (і регулярно обіцяють) вчителям, лікарям, пенсіонерам, вкладникам Ощадбанку... Щось, можливо, й виконується. Але загальна стратегія вже зрозуміла всім - чим поменше і чим пізніше. Та бувають моменти, коли не дати - не можна. Якщо не розпочати ліквідацію заборгованості із зарплати вчителям або хоча б не показати готовність до такої ліквідації, перше вересня може стати не святом знань, а днем протестів педагогів і школярів із батьками. От і доводиться обіцяти. І не кому-небудь, а самому Президентові. Хоча й не царська це справа: давати доручення, щоб платили зарплату чи - ще чого доброго - щоб текла вода з кранів.

А щодо зарплати саме вчителів, то в Міносвіти кореспондентові "Дня" вчора так і не вдалося знайти людину, яка могла б оперативно прокоментувати заяву Валерія Пустовойтенка і сказати чи вже розпочалося виконання "доручення Президента". Щоправда, нам люб`язно роз`яснили, що школи фінансуються з місцевих бюджетів, і відтак Міністерство за зарплату вчителів не в одвіті, і може вести лише облік, та от людина, яка цей облік веде, - у відпустці. Воно й природно - державні чиновники не мають права критикувати керівника держави чи уряд.

А от у ЦК профспілки працівників освіти й науки на запитання "Дня" про те, чи вже розпочалося виконання доручення Президента, вчора відповіли відвертим сміхом.

- У нас є великий сумнів, що це доручення буде повністю виконано, - сказала перший заступник голови ЦК Галина Піддубна. І навела такі дані: за червень минулого (!) року заборговано зарплату вчителям у 40 районах і містах України, за торішній липень - у 71, серпень - у 103, вересень - у 158, жовтень - у 238, листопад - у 312, і за грудень 1996 р. - у 305.

Уряд не раз клявся вчителям, що ці торішні борги віддасть поступово, а цьогорічних не робитиме. Однак історія повторилася. За станом на 30.07.97 вчительську зарплату за січень 1997 року не виплачено у 64 містах і районах України, за лютий - у 103, березень - у 104, квітень - у 218, травень - у 339 і за червень - у 521.

Відгукуючись на численні звертання з місць, ЦК профспілки запропонував провести першого вересня акцію протесту. Чи це будуть мітинги, чи навіть не розпочнуться уроки, поки що невідомо.

За всім цим якось забувається, що в багатьох школах протікають дахи, не працюють туалети, а підручників видруковано тільки десяту частину від необхідної кількості.

Валерій НЕЧИПОРЕНКО, "День"
Газета: 
Рубрика: