Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Замість однієї більшості буде інша

9 грудня, 1999 - 00:00

Парламентська коаліція чотирьох фракцій «Батькiвщини», Народного руху (Костенко), Партії зелених і Трудової партії розпалася. Блоку «чотирьох» в аспекті створення парламентської більшості більше не існує. Члени Трудової партії і зелених приєдналися до іншої угоди про створення парламентської більшості, що ініціюється фракціями СДПУ(о) і групою «Відродження регіонів». Про це повідомляють Українські Новини.

На думку віце-спікера ВР Віктора Медведчука, це трапилося тому, що коаліція «чотирьох» помилилася у стратегічному курсі створення більшості. З його слів, угоди про створення більшості «треба підписувати не на рівні фракцій, а на рівні кожного депутата, оскільки точки зору окремих депутатів не завжди можуть збігатися з думками голів фракцій», — зазначив віце- спікер.

Фракція зелених підтвердила своє рішення приєднатися до угоди про створення більшості на основі підпису кожного депутата, оскільки «коаліція стала формальним об'єднанням, і за нею, окрім гучних заяв, не стояло ніяких практичних дій».

У той же час у фракції НРУ (Костенко) не вважають, що факт підписання фракціями Трудової партії і зеленими ще якогось документа може говорити про розпад і зникнення коаліції. «Костенківці» вважають, що «коаліція не була закритою і її члени можуть приєднатися до інших об'єднань». Тим часом Рух (Костенко) ще не визначився, чи буде він підписувати нову угоду про створення більшості.

Зараз біля 150 депутатів ВР, представників фракцій СДПУ(о), НДП, фракції Трудової партії, Партії зелених і групи «Відродження регіонів» поставили свої підписи під декларацією про створення парламентської більшості на основі угоди кожного депутата, а потім фракцій. У той же час, за словами В.Медведчука, переговори про входження до більшості з депутатами інших фракцій тривають, зокрема з Рухом (Удовенко). До складу цієї фракції входить 16 депутатів. Нагадаємо також, що ідею створення парламентської більшості активно підтримує Президент Леонід Кучма.

Газета: 
Рубрика: