Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Запах бензину

Росіяни почали боротьбу за останній український НПЗ
4 квітня, 2002 - 00:00

У повідомленні московських ЗМІ передбачається, що основними претендентами на купівлю держпакету акцій «Укртатнафти» є російські «Татнефть», «Славнефть», «Сургутнефтегаз» і «ЮКОС». Сергій Глушко зазначив, що ні з однією із цих компаній переговори про можливу приватизацію Кременчуцького НПЗ не велися. І чомусь окремо відмітив, що з представником «ЮКОСу» взагалі ніяких контактів не було. Кременчуцький НПЗ є останнім із чотирьох найбільших нафтопереробних заводів країни, що знаходяться під контролем держави. Раніше Одеський НПЗ був проданий російському «Лукойлу», Херсонський НПЗ — «Казахойлу», Лисичанський НПЗ — «Тюменській нафтовій компанії».

Крім того, у Фонді визнали некоректною названу в російській пресі передбачувану ціну на державний 43-вiдсотковий пакет «Укртатнафти» ($89 мільйонів), оскільки, наприклад, ціна 18-вiдсоткового пакету акцій, відсудженого у компаній «Сигруп» і «АМ РУЗ Трейдинг», за оцінкою ФДМ, становить $65 мільйонів. До речі, доля цього відсудженого пакету також обіцяє бути досить непростою.

18% акцій «Укртатнафти» були вилучені у компаній «Сигруп» і «АМ РУЗ Трейдинг», тому що векселі, якими вони за ці акції заплатили, визнані неправильно оформленими. Рішення суду з цього приводу у Фонді отримали в кінці минулого тижня. Сергій Глушко повідомив, що тепер долю цього пакету визначать акціонери компанії, що залишилися. Це Фонд держмайна України — 43%, Фонд держмайна Татарстану — 28%, і «Татнефть» — 8%. «Спочатку треба зареєструвати ці акції на «Укртатнафті». Після цього треба буде працювати із засновниками відносно їх бажання викупити ці відсотки, і потім вже узгоджене питання буде винесене на засідання спостережної ради»,— повідомив Глушко. Засідання спостережної ради «Укртатнафти» було заплановане на 18 квітня, але на прохання ФДМ воно вже відкладене, приблизно, на два тижні. Очевидно, саме в цей період пройдуть консультації акціонерів компанії з приводу подальшої долі «трохи безхозного» пакету акцій.

Фонд держмайна, схоже, вже визначився, і буде пропонувати уряду купити частину із 18-вiдсоткового пакету акцій «Укртатнафти» і, щоб наростити держпакет до контрольного — 51%. Правда, для цього держава повинна десь позапланово знайти $30 мільйонів, що, напевно, не викличе ентузіазму у Міністерства фінансів. Але Сергій Глушко вважає, що гроші знайти реально, і навіть називає джерело: «У Фонду держмайна є позастатутний фонд. У цьому фонді прописані статті, за якими можуть виплачуватися кошти. Одна з них — Фонд може придбати акції підприємств, необхідних для виконання державних завдань». За всю історію України держава ще ні разу не придбала за бюджетні гроші приватні пакети акцій. Можливо, буде створений прецедент.

Тим часом плани татарських акціонерів «Укртатнафти» Фонду держмайна України поки невідомі. Чи знайдуть вони $35 мільйонів для того, щоб наростити свої пакети, — також запитання. Саме тому Сергій Глушко не виключає, що частина, а, можливо, і весь 18 вiдсотковий пакет буде запропонований для купівлі якому-небудь інвестору зі сторони. Приблизно, це ті ж «ЮКОС» і «Славнефть». Гроші, отримані від продажу акцій, планується направити до статутного фонду «Укртатнафти», щоб використати їх для реконструкції виробництва. Заступник глави спостережної ради компанії вважає, що залучення нового інвестора навряд чи порушить її стабільну роботу. «У нас зараз пропозицій про поставку нафти навіть більше, ніж ми можемо переробити», — говорить Сергій Глушко. Очевидно, до акцій Кременчуцького НПЗ рвуться ті, чиї пропозиції задовольняються не в першу чергу. І зайвим підтвердженням цього став «витік інформації» про можливий продаж держпакету «Укртатнафти».

Сергій СИРОВАТКА, «День»
Газета: 
Рубрика: