З 1 грудня українським споживачам обіцяли надати інформацію про те, які саме продукти харчування на продовольчому ринку України містять генетично модифіковані організми (ГМО). Уже вкотре уряд не дотримався цієї обіцянки: спочатку це планувалося зробити з 1 листопада. Оскільки Профільний урядовий комітет схвалив проект постанови Кабінету Міністрів, яким скасовується постанова від 1 серпня 2001 року про маркування генетично модифікованих продуктів, то громадяни України не тільки вживатимуть небезпечні продукти, а й не матимуть необхідної інформації щодо них. Уряд хоче почекати з маркуванням ГМ-продукції до вступу України у Світову організацію торгівлі (хоча вимоги СОТ передбачають якраз протилежне).
За словами депутата Олега Зарубінського, найкращий вихід із цієї ситуації — заборона використовувати генетично модифіковану продукцію на території України. Наразі ГМО використовуються при вирощування рослин, найчастіше — сої, яка входить до великої кількості продуктів — від ковбасних виробів до цукерок. Також небезпечні організми потрапляють на стіл споживача з імпортованою продукцією, ввезення якої на територію України нині є неконтрольованим. Тому наразі ніхто з фахівців не наважується точно сказати, який відсоток продуктів харчування — це генетично модифікована їжа.
Експерти попереджують, що вживання генетично модифікованих продуктів харчування призводить до скорочення віку людини, ураження імунної системи, генетичних змін у структурі ДНК, народження психічно і фізіологічно неповноцінних дітей та збільшення випадків безпліддя. Збільшення кількості ГМ-продукції на ринку вони пояснюють її дешевизною та доступністю. У розвинених країнах світу такі продукти харчування є їжею бідних людей та нелегальних мігрантів. Як переконує пан Зарубінський, створюючи умови для розповсюдження даної продукції, влада, виходить, визнає Україну державою небагатих людей.
Фахівці побоюються, що насичення ринку ГМ продукцією завдастьудару ще й вітчизняному виробництву та сільському господарству, оскільки просувати власну продукцію до споживача в таких умовах стане складніше.
КОМЕНТАР
Тетяна ТИМОЧКО, перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги:
— Постановою «Питання обігу харчових продуктів, що містять генетично модифіковані організми» передбачалося запровадження обов’язкового маркування харчових продуктів, які містять або можуть містити генетично модифіковані організми, вміст яких перевищує 0,9%, а також заборонялося ввезення, виробництво та реалізація харчових продуктів, призначених для дитячого харчування, що містять генетично модифіковані організми. Оскільки постанову відмінено урядовим рішенням, від українців і далі приховуватимуть інформацію про вміст трансгенів у продуктах харчування, і далі у нас забиратимуть природне право вибору, а влада відмовляється створити умови для забезпечення громадян інформацією щодо загроз стану їхнього здоров’я.
Відповідно до досліджень зарубіжних учених, ГМО-продукти негативно впливали на піддослідних тварин. Було встановлено, що у пацюків, які вживали трансгенну картоплю, почав знижуватись імунітет, а після споживання ГМ-томатів у них знайшли порушення тканин шлунку, печінки та підшлункової. При цьому ніхто не підтверджує, що організм людини має потужніші механізми самозахисту, ніж механізми вищезазначених тварин. Тому з нас просто зроблять піддослідних гризунів. Донедавна залишалися риторичними питання: чи виконали органи державної виконавчої влади рішення уряду, чи розроблено практичні механізми впровадження цієї Постанови, чи вжито заходів щодо чиновників, які не виконали відповідні рішення? Наразі Постанову взагалі відмінили. Можливо, українські урядовці не бажають бачити в майбутньому українську націю здоровою?
В червні цього року міністри сільського господарства 27 країн-членів Євросоюзу на зустрічі затвердили директиву ЄС про біопродукти, в якій сказано, що з 2009 року виробники біопродуктів будуть обов’язково випускати дану продукцію під загальноєвропейським маркуванням, на якому буде вказано місце виробництва товару. То ж чи йдемо ми до Європи, чи нас знову збивають на манівці?