Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Живий звук... видавництва «Темпора»

Відновлюється традиція проведення регулярних джазових концертів у Києві
8 лютого, 2007 - 00:00
ОЛЕКСІЙ КОГАН, ЮЛІЯ ОЛIЙНИК ТА ІГОР ЗАКУС / САКСОФОНІСТ ДМИТРО «БОБІН» ОЛЕКСАНДРОВ

6 лютого у приміщенні культурно-мистецького центру Києво-Могилянської академії успішно стартував проект «Джаз- коло». Його ініціатори — відомий київський джазмен, бас-гітарист, лідер гурту «Z-Band» Ігор Закус і директор видавництва «Темпора» невтомна Юлія Олійник. До слова, «Темпора» спеціалізується не тільки на історичній та історично-науковій літературі, а й займається виданням компакт-дисків. Зокрема, вже вийшли CD гурту «Вій» («Хата край села»), дитячого хору «Веснівка» з класичною програмою, потрійний альбом «Bravo, Sax!» Київського квартету саксофоністів...

Отже, «Джаз-коло» — це джазові концерти, що мають на меті налагодити цікаве спілкування українських виконавців і тих же українських шанувальників цього музичного жанру. На думку відомого радіожурналіста і, до речі, ведучого імпрез нового проекту Олексія Когана, організатори прагнуть відродити традицію, яка колись була у Києві, коли на вітчизняних музикантів ходили краще, ніж на заїжджих гостей. «У столиці немає жодного концертного майданчика, де б регулярно відбувалися джазові концерти, — зазначає Ігор Закус. — Звичайно, бари та ресторани періодично захоплюються цим жанром. Проте останнім часом він у них не у фаворі — деякі клуби закрилися, інші — змінили формат». «Ми ж намагатимемося пропонувати те найкраще, що відбувається в нашій імпровізаційній музиці, — продовжує Олексій Коган. — Представлятимемо і виконавців, які працюють iз синтетичними сучасними музичними жанрами, тобто — з етнікою, фольком, класичною музикою...».

Перший концерт у рамках проекту був, за визначенням самих організаторів, своєрідним повторенням для більш широкого загалу презентації другого диску Ігора Закуса «Zakus was here» («Тут був Закус»), що його торік видала «Темпора». «Z-Band» виконав чудову п’єсу клавішника гурту Родіона Іванова «Як вдома», ліричну колискову Ігора Закуса, а також його «Пісню для коханої», що звучала на радіостанціях Бельгії, Польщі, США... Відбулася і прем’єра — музиканти запропонували свою оригінальну обробку української народної пісні «Ой, у полі криниченька».

Публіка, серед якої було чимало працівників дипломатичного корпусу, музикантів і музикознавців, прийняла концертну програму «Джаз-кола» iз захопленням. Здається, вона була спрагла цих джазових вечорів. «Мені сподобався концерт, — говорить працівник посольства Казахстану в Україні Каіртай Жанбатиров. — А особливо моєму синові. Коли тільки трапляється нагода, ми удвох відвідуємо такі заходи». «Прекрасно, що такі музичні події проходять в Україні. Мені було дуже цікаво послухати «Z-Band» ще й тому, що я сам навчаюся гри на бас-гітарі», — додає його син Жан Айдар Жанбатиров.

«Я радий, що цього вечора відірвався від книжок, — ділиться враженнями редактор журналу «Книжник-review» Костянтин Родик. — Досить несподіваний вечір. «Темпора» робить те, чого від неї, можливо, навіть не очікували. Це дуже стильно. А стиль асоціюється із здивуванням. А здивувати означає — перемогти».

За словами Юлії Олійник, у їхніх планах випуск DVD-дисків із записами концертів. А поки що — організація виступів музикантів щомісяця, зокрема, Млади, Наталії Лебедєвої, групи «Даха-Браха», Володимира Шабалтаса та багатьох інших — вже складена програма на півроку.

Надія ТИСЯЧНА, фото Бориса КОРПУСЕНКА, «День»
Газета: 
Рубрика: