Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Зірки спорту заберуть дітей з вулиць

22 серпня, 2007 - 00:00

Привернути увагу молоді до здорового способу життя, і передусім до спорту — головна мета організаторів фестивалю зірок спорту «Спортивні ігри України», який відбудеться 25 серпня в Черкасах і буде приурочений у тому числі до Дня незалежності України. Черкаській молоді організатори обіцяють влаштувати справжнє свято: з майстер-класами провідних українських спортсменів, концертом зірок естради і приголомшливим феєрверком.

— Спорт зараз одна з тих небагатьох речей, які об’єднують українців і формують позитивний образ країни за кордоном. Тому нам би хотілося, щоб люди, які свого часу стали флагманами вітчизняного спорту, мали можливість передати свій досвід і навички молодому поколінню, — говорить глава Черкаської облдержадміністрації Володимир Гресь.

Організатори підкреслюють, що ніякого відношення до політики спорт не має, а значить, і шукати політичне підґрунтя, «забарвлюючи» фестиваль у якісь кольори не варто.

— Спортсмени можуть допомогти забрати молодь з вулиць своїм власним прикладом, — стверджує В’ячеслав Олійник, олімпійський чемпіон з греко- римської боротьби. — І ми готові це робити. Ми готові приїхати не тільки в Черкаси, але і в будь- яке інше місто, район або село... Діти мають знати, що барам і ресторанам є гідна альтернатива. Українські спортсмени — дуже перспективні. Це наочно продемонструвала недавня Універсіада, на якій наші хлопці показали чудові результати. Подібні фестивалі справді потрібні в кожній області. Адже, за словами організаторів, про достатній розвиток спортивної молодіжної інфраструктури можна говорити тільки тоді, коли сільська місцевість буде забезпечена необхідною сотнею спортивних інструкторів. Зараз, за їх даними, в українських селах таких — два-три. І це щонайбільше.

Цього року надихати своїм прикладом черкащан будуть Вадим Гутцайт, олімпійський чемпіон з фехтування, Еліна Хозлу, чемпіонка світу з художньої гімнастики, а також зірки важкої атлетики, кікбоксингу, баскетболу і вільної боротьби.

На численні прохання гостей торішнього фестивалю, до Черкас приїде і наймолодший чемпіон світу з шахів Руслан Пономарьов. Бажаючих битися з ним на шахівниці вже вдвічі більше за ліміт, передбачений програмою фестивалю.

— Для мене це велика радість і честь, — поділився враженнями з «Днем» Руслан. — Я відразу ж відгукнувся на пропозицію організаторів. Якщо для когось мій приїзд справді важливий, якщо він зробить когось хоч трохи щасливішим — я, звичайно, готовий їхати.

Минулого року деякі майстер-класи спортсменам доводилося давати прямо на автобусних зупинках. Тепер — усі етапи заходу для зручності перенесли на центральний стадіон. Вони почнуться з ігор богатирської сили на призи Івана Піддубного, відомого «російського» силача, батьківщина якого — Черкаси. Займатися вихованням здорового молодого покоління не тільки можна, але й треба, впевнені організатори. Адже саме за хлопчаками, які зараз ганяють у футбол, ходять до басейну або займаються боротьбою в спортивній секції — майбутнє України.

Олена МОРОЗОВА
Газета: 
Рубрика: