Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Знання абітурієнтів оцінюватимуть по-новому

24 квітня, 2004 - 00:00

В Українському домі столиці випускники київських шкіл знайомилися з можливостями здобуття вищої освіти у вищих навчальних закладах України. На запитання школярів і їхніх батьків відповідав директор Департаменту вищої освіти МОН України Ярослав Болюбаш, ректори київських вищих навчальних закладів.

Новинкою цієї вступної кампанії буде оцінювання знань. ВНЗ використовуватимуть 12-бальне, 80-бальне оцінювання результатів, а також двобальне — на рівні «зараховано», «не зараховано». Внесено зміни до діяльності апеляційних комісій (туди повинні звертатися абітурієнти, які не погоджуються з оцінкою). Цього року за наказом міністра апеляційна комісія складається виключно з кращих вчителів того району, де розміщений вищий навчальний заклад, які, проте, не є членами предметної екзаменаційної комісії. Якщо виникає необхідність звернутися до цієї комісії, то це слід робити, не гаючи часу, безпосередньо в день складання усного іспиту і в день оголошення оцінки з письмового. Під час проведення вступної кампанії в міністерстві працюватиме консультаційний телефон, номер якого повідомлять пізніше.

Сьогодні вищі навчальні заклади України готують фахівців із 77 напрямів, а для спеціаліста та магістра передбачається підготовка приблизно за 400 спеціальностями.

Уже другий рік на сайті міністерства (www.mon.gov.ua) та в газеті «Освіта України» оголошують розміри оплати за контрактне навчання у різних ВНЗ та з кожної спеціальності окремо. Наскільки популярніші вищий навчальний заклад або спеціальність, настільки дорожче коштує навчання. Столичні навчальні заклади користуються більшою популярністю, ніж периферійні. Зростає конкурс на інженерно- технічні та природно-математичні спеціальності, тоді як на іноземну філологію зменшується (дедалі більше людей на хорошому рівні знають іноземні мови і вже не потребують перекладачів). Під час вступної кампанії інформацію про конкурсну ситуацію подаватимуть на сайті міністерства (www.mon.gov.ua).

Цього року триває експеримент із зовнішнього незалежного тестування, результати якого зараховують як випускні та вступні іспити одночасно. У ньому братиме участь 31 навчальний заклад, із них чотири — недержавні. Проводиться тестування в п’яти регіональних центрах — Львові, Харкові, Одесі, Києві та Донецьку. Тестують на знання з історії, математики, а в Києві ще й з української мови. Центри тестування видають сертифікат, із яким можна вступати як до вищих навчальних закладів, які беруть участь в експерименті, так і до всіх інших (якщо вони на це погодяться), враховуючи, що право зараховувати ці результати вони мають.

Стати студентами, які навчаються за рахунок держбюджету, наступного навчального року матимуть можливість 486 тисяч абітурієнтів ВНЗ 3—4 рівня акредитації та 88 тисяч — у вищих навчальних закладах 1—2 рівня акредитації. А випускників 11-х класів цього року нараховується 486 тисяч, а 9-х — 705 тисяч. Вища освіта України — це понад тисячу навчальних закладів різного рівня акредитації та різної форми власності. Серед них — 670 технікумів, коледжів (тобто вищих навчальних закладів 1 та 2 рівнів акредитації), із яких 586 — державні. Серед 337-ми університетів, академій та інститутів (це навчальні заклади 3 та 4 рівнів акредитацій) державної форми власності — 233. Загалом вища школа України сьогодні нараховує майже два з половиною мільйони студентів, більшість iз яких навчається в державних ВНЗ (88%).

Людмила РЯБОКОНЬ, «День»
Газета: 
Рубрика: