Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Польова робота»

Як Ірині КОНСТАНКЕВИЧ вдруге вдалося перемогти на мажоритарці та що вона очікує від нового парламенту — депутатка розповіла під час зустрічі з «літньошколярами»
24 липня, 2019 - 18:40

Волинські мажоритарні округи дещо вибиваються з загальноукраїнського контексту, де в абсолютній більшості перемогли представники партії «Слуга народу». Не дивлячись на те що в багатомандатному окрузі у Волинській області політична сила Президента здобула впевнену перемогу, в чотирьох з п’яти мажоритарних округів перші місця зайняли самовисуванці. Серед них — Ірина Констанкевич. У середу, вона, як автор і давній друг газети «День», стала гостею нашої Літньої школи журналістики.

Тому насамперед ми поцікавилися в неї — в чому особливість такого виключення? «Хоч і побутує міф, що мажоритарка — це завжди гречкосійство, насправді, це складна робота, якщо ти реально працюєш в полі, — відповідає Ірина Констанкевич. — З власного досвіду хочу сказати: мої 3 роки роботи на окрузі це тісна праця з виборцями, на відміну від моїх попередників. За цей час я побувала в кожному населеному пункті 23-го округу. Тобто левову частку мого часу з’їдала польова робота. Навіщо? Комунікація з виборцем дає чітке розуміння: що таке реальне життя, яким воно має бути і що я маю для цього робити. Такого ж принципу дотримувалися й інші переможці на волинських округах. Тому, власне, і посіли перші місця». 

Депутатка зауважила, що незважаючи на те, що голосувала за новий Виборчий кодекс, який, до речі, Володимир Зеленський ще не підписав, вона все одно вважає, що мажоритарна складова відіграє велику роль для розвитку регіонів.

Відповідаючи на запитання, чи були вже їй особисто пропозиції долучитися до нової більшості і взагалі де вона бачить себе в новому парламенті, Ірина Констанкевич заявила: «Пропозицій щодо співпраці поки не отримувала. Але можу сказати, що якщо будуть узгоджені позиції щодо розвитку суспільства, взагалі базових понять, а я думаю, що вони будуть узгоджені, то, очевидно, ми знайдемо порозуміння і в гуманітарній, і в соціальній сфері, і вийдемо на політичний консенсус. У мене на окрузі понад 40% підтримали «Слугу народу».

Щодо нової команди, яка фактично отримала абсолютну владу в Україні, пані Ірина має позитивні очікування і певне занепокоєння: «Всі хочуть змін! Саме в цьому причина такої масової підтримки нової команди: кількість незадоволених людей напряму корелюється з тими, хто проголосував за Зеленського. Так, є небезпека в тому, що влада акумулюється в одних руках, і це завжди ризик. Однак у фобіях щодо «Слуги народу» ми часто керуємось старими схемами, які не поєднуються з їхнім підходом. Я позитивно налаштована і сподіваюся, що ми побачимо якісні рішення від нашого Президента та його команди».

Спілкуючись на теми реформи освіти чи мовного закону, доктор філологічних наук, викладач в минулому, підкреслила головне — необхідність фінансового забезпечення реформ. «Якщо ми хочемо показати, що українська мова в тренді — держава має підтримувати її фінансово. Так само освіта зараз має великий комплекс проблем через своє недофінансування. Ми не маємо і не матимемо найближчим часом визначеного законом 7% фінансування».

На думку депутатки, децентралізація є дуже важливою і потрібною реформою, але її потрібно дещо переглянути. «Реформа поки не є повністю успішною в реалізації, бо, зокрема, ОТГ так і не отримали у власність землі, не мають належного фінансування та досі сильно залежать від рішень центральної влади. Ми порахували, що в нинішніх умовах реально успішно існувати на Волині зможуть лише 2 громади. Це дуже мало!», — зазначила Ірина Констанкевич. 

Детальніше про новий парламент, реформу освіти, децентралізацію та пільги для «чорнобильців» читайте у наступних публікаціях «Дня». 

ВРАЖЕННЯ

Олександр ШАРIПОВ, Запорізький національний університет:

— Зустріч із Іриною Констанкевич виявилася лаконічною і такою, «освітньою» для мене. Я зрозумів, з чого складається процес децентралізації, як відбувається фінансування об’єднаних територіальних громад та що буде з фінансуванням шкільної і вищої освіти. Приємно, що пані Констанкевич цим опікується і те, що пояснила нам складні державні питання доволі ясно та доступно. Мені подобається, що вона, як народна депутатка, намагається бути ближче до людей в окрузі, від якого вона обиралася.

Марія НАУМЕНКО, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя:

— Зустріч з народним депутатом Іриною Констанкевич була дуже цікавою та змістовною. Неозброєним оком помітно, що вона дійсно професіонал своєї справи, справжній патріот. Дуже приємно було почути чіткі та лаконічні відповіді на наші запитання. «Я оптимістично сподіваюсь на те, що ми будемо бачити не лише «аномальні» вибори, а й аномальні рішучі дії», — зазначила пані Ірина.

Василь СЕМЕНЧЕНКО, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя:

— Ірина Констанкевич професійна і відповідальна людина. Для мене стало гарним досвідом послухати такого досвідченого та прогресивного політика. «Мій час ділиться на роботу в парламенті та роботу на окрузі, адже хто це за мене робитиме?», — розповіла пані Ірина.

Євгенія ШЕВЦОВА, Одеський національний університет імені I. I. Мечникова:

— Чудово, що «День» влаштовує нам такі зустрічі, які багато що прояснюють у сфері політики. Це дуже корисно для мене, так як я хочу розбиратися у політиці краще. Це стосується нас усіх, тому є дуже важливим. Мені близька думка пані Ірини про стан освітньої реформи, адже справді, якщо не подбати про освіту, не можна розраховувати на «нового українця», який буде змінювати країну на краще.

Аліса ПОЛІЩУК, Літня школа журналістики «Дня»-2019, фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: