Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Потрібно мати позицію»

Редактор відділу політики газети «День» Іван Капсамун поділився баченням сучасної журналістики та політикуму з учасниками ЛШЖ «Дня»
6 липня, 2018 - 15:51

Зустріч з Іваном була тривалою (три години) і здавалося б студенти мали б втомитися. Але ні – спілкування було дуже цікавим. Журналіст відповів на питання «літньошколярок» щодо процесу становлення української держави, етапів новітньої історії України, викликів для журналістів та резонансні справи, про які не потрібно забувати, майбутні вибори тощо.

Як і більшість співробітників редакції «Дня», Іван Капсамун має цікаву історію початку співпраці з газетою. Усе почалося із візиту головного редактора Лариси Івшиної до Одеси (2006 р.), де майбутній редактор відділу політики і лауреат премії імені Джеймса Мейса-2015 навчався в університеті імені І.І. Мечникова на спеціальності «політологія». Під час презентації чергової новинки з Бібліотеки газети «День» у центральній бібліотеці міста якраз і відбулося доленосна зустріч з Ларисою Івшиною. На запитання Івана Капсамуна про національну ідею Лариса Олексіївна відповіла, що «молодь з різних частин України насамперед має пізнавати одне одного, тож запрошую Вас поспілкуватися на цю тему в Острозькій академії».

Для юного представника півдня України, як і для багатьох його друзів-політологів поїздка на Західну Україну стала відкриттям. Іван був вражений цим регіоном і знайомством зі студентами з різних областей, адже стереотипи про страшних «бандерівців» на Заході та антиукраїнський Схід виявилися просто міфами. Під час дружнього спілкування з подання головного редактора «Дня» виникла ідея створити Острозького клубу вільного інтелектуального спілкування молоді. Іван згадує: «Мета цього клубу була – внутрішньоукраїнська інтеграція. Протягом кількох років студенти з усієї України долучалися до нас, ми об’їздили всю Україну, спілкуючись на актуальні і важливі теми нашої історії, культури, політики… Все це відбувалося під патронатом газети «День». За результатом своєрідної співпраці на відстані, після закінчення університету в Одесі, Лариса Олексіївна запросила мене спробувати себе в газеті. З того часу я вже 10 років працюю в «Дні».

Дискусія виявилася жвавою і дуже корисною, учасники зустрічі незчулися, як настав пізній вечір. Приємно, що щоб «налаштувати» учасниць ЛШЖ на «хвилю політики» редактор стисло окреслив усі етапи політичного розвитку незалежної України – «від Кравчука до Порошенка».

Окремо лектор зупинився на Революції Гідності. За його словами: «Події на Майдані — це шанс і трагедія для України, але навіть ця трагедія не навчила наших політиків робити висновки. Ми бачимо, що усі ганебні традиції українського політикуму, які мали місце ще з часів Кучми, продукуються і після Євромайдану. Звісно, певні позитивні моменти відбулися, але докорінних змін немає».

На «літньошколярок» чекав і сюрприз: Іван Капсамун подарував кожному учасникові знакову книгу з Бібліотеки газети «День» - «Котел, або Справа без терміну давності», упорядником якої він виступив, та наголосив на важливості знати новітню історію України (саме цьому присвячена книга). Так Іван підкреслив: «Журналісти не завжди проявляють принциповість там, де потрібно. Прикладом цьому є «справа Гонгадзе-Подольського», на якій багато хто зробив свою журналістську і політичну кар’єру. Дехто навіть перейшов на сторону тих, кого звинувачують у цьому злочині. Справа в частині замовників і досі не розкрита, адже посадили виконавців, а головні винуватці досі впливають на українську політику».

Коли торкнулися питання журналістики, то редактор відділу політики акцентував на тому, що «просто добре робити свою справу мало, потрібно мати знання і принциповість». Іван Капсамун вважає, що не можна писати на політичні теми, не вивчаючи глибинні причини проблеми. «Газета «День» завжди намагається ретельно досліджувати проблему та знаходити причинно-наслідкові зв’язки», - каже він.

Під час зустрічі лектор неодноразово наголошував на тому, що формування української нації в руках в тому числі молоді – освіченої і патріотичної молоді.

ВРАЖЕННЯ

Христина САВЧУК, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

– Іван Капсамун зауважив про недостатню кількість українських політичних журналістів, які мають незмінну, чітку позицію: «принципових журналістів, які думають не тільки про фаховість матеріалу, а й про його користь державним інтересам, у нас справді мало». Корисною стала порада про необхідність не лише читати інформацію з декількох джерел, а й фільтрувати її та критично аналізувати.

Соломія НИКОЛАЄВИЧ, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки:

– Зустріч з Іваном Капсамуном, редактором відділу політики газети «День», мабуть, стане однією із найкращих за всю Літню школу. Я дуже рідко зустрічаю людей, які мають настільки сформовану та чітку життєву позицію і непохитну принциповість. Пан Капсамун, насправді, одна із тих унікальних особистостей, до яких справді варто, і навіть потрібно, дослухатися, адже та інформація, яку він прагне донести читачам та слухачам: кожен факт, кожна думка, кожне твердження – все це досліджено та перевірено до самого «коріння. Ми спілкувалися з Іваном три години, але все одно цього було замало. Сподіваюся, матиму ще нагоду послухати його історії, а поки піду читати подарований ним «Котел».

Ірина ЛАДИКА, Львівський національний університет імені Івана Франка:

– Іван Капсамун – журналіст, тексти якого не просто пізнавальні й зрозумілі, а насправді експертні. Було цікаво послухати про його погляд на сучасну історію України, розвиток незалежної журналістики. Корисними були практичні поради редактора про те, як написати статтю. Також – як розібратися у політичній сфері. Цікаво було почути роздуми оглядача про майбутні президентські перегони, майбутнє Росії, «справу Гонгадзе-Подольського». Приємно, що авторитети у журналістській діяльності у нас схожі.

Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Евеліна КОТЛЯРОВА, Літня школа журналістики «Дня»-2018. Фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»