Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Треба розуміти час»

Друге «інтелектуальне зважування» ЛШЖ-2019 стало розмовою про цінності, досвід та актуальність української давньої і новітньої історії
25 липня, 2019 - 19:38

І ось майже пройшли чотири тижні. Час підбивати підсумки. Цей час промайнув, немов комета, котра осяяла серця кожного з нас. Сьогодні відбулась зустріч літньошколярів з головним редактором газети «День» Ларисою Олексіївною Івшиною – друге «інтелектуальне зважування».

Ще після першої зустрічі хтось зі студентів сказав: «Мені б такого лектора до університету». І це не випадково. Лариса Івшина може розповідати дуже серйозні речі просто та доступно для кожного, а головне – цікаво. Ми, майбутні журналісти, мали чудову можливість долучитися до родини «Дня».

Під час свого візиту до ЛЖШ-2019 актриса Наталя Сумська сказала дуже влучну фразу: «Гнат Петрович Юра сорок років керував театром. Так, а то й більше, тільки Лариса Олексіївна може керувати таким великим підприємством». І це дійсно так. Кожен може переконатися в цьому на власному досвіді.

ПРО НОВІТНЮ ІСТОРІЮ…

Пані Лариса ознайомила «літньошколярів» з книгою Євгена Марчука «Україна: нова парадигма поступу». На її думку, ця робота майже не оцінена і не досліджена політологами. Ця праця побачила світ ще на початку 2000-х років. Ще у ті часи пан Марчук передбачив, що країні необхідна євроінтеграція, а в політиці застосовуватимуть цифрові технології – і це набагато глибше, ніж нинішня концепція «держава у смартфоні». Так Лариса Олексіївна вкотре наголосила на тому, що українське суспільство не заглиблюється у новітню історію країни, хоча це саме те, що могло б уберегти від помилок у майбутньому. «Помилка наших політиків у тому, що вони погано вчилися. Або не в тих», – зазначила вона.

УНІКАЛЬНИХ КОЛЕГ…

Василь Семенченко, як людина, що сама цікавиться карикатурою, запитав Ларису Олексіївну про те, яким геніальний митець Анатолій Казанським був у житті, адже їй довелося з ним працювати. «Мені пощастило з ним працювати, а не довелося», – уточнила пані Лариса. «Це класична історія про хлопчика, який мислив не так, як всі», – розповіла головна редакторка «Дня» про унікального карикатуриста, котрий, за її словами, також допоміг їй з більшим гумором ставитися до багатьох ситуації. «Він мав глибинний смак, чуття правди» – переконана Лариса Олексіївна, адже його роботи виходять на перших шпальтах газети і зараз, бо зовсім не втратили актуальності.

І ОЧІКУВАНУ КНИЖКОВУ НОВИНКУ «ДНЯ»

«Літньошколярам» дістався й особливий «ексклюзив». Лариса Олексіївна анонсувала нову книгу з Бібліотеки газети «День», що невдовзі буде видана і представлена вже на цьогорічному Форумі видавців у Львові. За словами головної редакторки «Дня», ця книга має стати подією в житті українського суспільства – як обов’язковий націєтворчий елемент. «Щоб характер був здоровим, треба, щоб народ був благородним», – переконана Лариса Олексіївна. ЛШЖ-2019 уже навіть знає і назву майбутнього бестселера «Дня». Незабаром дізнаєтесь і ви!

ВРАЖЕННЯ

Єлизавета ВОРОБЙОВА, випускниця 9 класу київської спеціалізованої школи № 118 «Всесвіт»:

– 25 липня — передостанній день у ЛШЖ, тому Лариса Олексіївна Івшина провела підсумкову зустріч із нами. Як і 4 тижні тому, наша зустріч пройшла тепло й пізнавально. Знову ж таки я поповнила свою «валізу» знань новою, цікавою інформацією. Також Лариса Олексіївна подарувала мені натхнення на подальший розвиток у моєму майбутньому.

Аліса ПОЛІЩУК, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

– Завершальна зустріч з Ларисою Івшиною не є крапкою, але подією, яка особисто мене спонукає рости далі. Це людина, після спілкування з якою ти розумієш, що, вивчаючи політологію, не хочеш бути «трубадуром олігархічного режиму». Я щиро вдячна «Дню» за можливість ставити свої запитання таким людям та отримувати від них знання та поради на все подальше життя.

Євгенія ШЕВЦОВА, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова:

– Після розмов з Ларисою Олексіївною я завжди натхненна та замотивована. На роботу, на те, щоб побігти читати нову книгу, і просто на глибокі роздуми. Такі ж відчуття після сьогоднішньої зустрічі, хоч вона й була не дуже довгою.

Олександр ШАРIПОВ, Запорізький національний університет:

– «Інтелектуальне зважування» відбулося. Ми вже багато чого навчені, багато чого розуміємо. Підсумкова зустріч із Ларисою Івшиною багато в чому, знову ж таки надихнула, і я багато над чим замислився. Мені подобається, що газета «День» продовжує тему 1999-го року і ми на зустрічі це обговорили. Мені запам’яталася фраза головного редактора: «Вони виграли, але ми були праві». Також вдячний Ларисі Олексіївні за те, що порадила прочитати дві книжки Євгена Марчука.

Василь СЕМЕНЧЕНКО, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя:

– Друге «інтелектуальне зважування» стало бесідою «між двох світів» – як сказала Лариса Олексіївна. Розмова на різні теми, від творчості до політики та важливості життєвої позиції дали поштовх до самоідентифікації. Приємно усвідомлювати, що знайшов свій шлях. Думаю, журналістика міцно вросте в мою долю.

Ольга ВАЛЬКЕВИЧ, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

– Розмова про цінності, досвід та українську історію. «Добирати» знання, заглиблюватися, переробляти, творити сучасну журналістику», – слова Лариси Олексіївни звучать як найголовніше завдання молоді сьогодні. Найголовніше для нас – не звернути із цієї дороги.

Марія НАУМЕНКО, Євгенія ШЕВЦОВА, Літня школа журналістики «Дня». Фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: