Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Україна зараз, як ніколи, набуває суб’єктності»

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла про наслідки саміту Україна-ЄС та Україна-НАТО
19 липня, 2018 - 11:26

«Хапайте за комір можливості, які є в Україні». Таку пораду дала пані Іванна одразу після знайомства з майбутніми журналістами. Спікерка колись сама працювала у цій сфері, писала аналітичні матеріали, тож говорила з «літньошколярками» «однією мовою».

«Наша зброя — правда, не зовсім приваблива, і далеко не біла й пухнаста. Однак завдання медійників полягає у тому, щоб протиставляти цю правду викривленій реальності», —переконана віце-прем’єр міністр.

Діалог із віце-прем’єром здебільшого стосувався нагальних питань і викликів європейської інтеграції та зближення нашої держави з Північноатлантичним альянсом.

«Я вважаю, що великим успіхом України було те, що нам вдалося провести засідання Україна — Грузія і Північноатлантичну раду», – зазначила пані Іванна і нагадала, що  подолання спротиву Угорщини та її намагань завадити проведенню цих зустрічей є великою перемогою для нашої держави. «Програма посилених можливостей має свій вимір взаємодії з кожною країною, яка є членом цієї програми. Таких держав є п’ять: Швеція, Фінляндія, Йорданія, Австралія і Грузія. І це додаткові можливості для військових у взаємодії із силами Північноатлантичного альянсу», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Більше про розмову з Іванною Климпуш-Цинцадзе в одному з наступних номерів «Дня».

ВРАЖЕННЯ

Андріана БІЛА, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

— Іванна Климпуш-Цинцадзе є, безперечно, професіоналом, який намагається вибудувати роботу на розумінні різних структур, їх роботи та взаємодії. Вона дає правильні сигнали громадськості й журналістам: «На журналістах надзвичайна відповідальність, яка бере початок з особистої відповідальності». Тобто твоє внутрішнє має бути основою того, що ти робиш. Її робота – це узгодження різних позицій. І це аж ніяк не означає компроміс. Адже головне – як вийти на рішення, яке б передусім відповідало національним інтересам. Важливо те, що пані Іванна підкреслила, що Україна зараз, як ніколи, набуває суб’єктності.

Україна ще не отримала статус країни, яка приєдналась до програми розширених можливостей, – але це політичне рішення країн НАТО, яке не залежить від нашої готовності. Однак, на думку політика, «жодного жаху в тому, що ми не отримали статус, немає. Якщо ми його матимемо, це буде добре, якщо ж ні — не біда, адже наші зусилля направлені на те, щоб бути взаємосумісними з Альянсом та почати реалізацію дій щодо ПДЧ».

Христина САВЧУК, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

– Іванна Климпуш-Цинцадзе провела екскурс у міжнародну політику України. Цікаво було почути думку віце-прем'єр-міністра щодо питань вступу України в НАТО, результатів нещодавнього Брюссельського саміту, можливості євроінтеграції, наслідків зустрічі Трампа та Путіна. Іванна Климпуш-Цинцадзе говорила про необхідність збільшення кількості жінок у державотворчому апараті та окреслила позитивну тенденцію щодо цього. Пані Іванна провела конструктивну розмову з «літньошколярками», збагативши наш багаж знань.

Лекторка вбачає велику роль журналістів у донесенні важливості членства України в НАТО. Саме вони, за її словами, мають заглиблювати українців у цю тему, надавати аналітичний фактаж та розвінчувати міфи.

Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні

Евеліна КОТЛЯРОВА, Літня школа журналістики-2018, фото Руслана КАНЮКИ, «День»