Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

За 26 днів – 25 зустрічей!

За підсумками XVII Літньої школи журналістики «Дня» редакція запросила до співпраці всю «щасливу сімку» випускників
29 липня, 2019 - 19:07
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Позаду 26 насичених подіями і враженнями днів, за які наша чудова сімка мала 25 зустрічей і дві екскурсії! «Літньошколярики» спілкувалися з народними депутатами, політиками і політологами, безпековими експертами, послами Литви і Канади, а так само і з визнаними майстрами сцени та журналістики, викладачами, істориками й науковцями.

Учасники ЛШЖ відвідали кулуари Верховної Ради України, здійснили інтелектуальну подорож у Переяслав-Хмельницький, побували на екскурсії на телеканалі UA TV, а також у Кирилівській церкві та компанії науково-технічних розробок UA.RPA.

Щиро дякуємо всім нашим лекторам, адже їхні зустрічі зі «школярами» «Дня», як каже Лариса Івшина, — це «меценатська допомога українському суспільству». 

Це були не просто цікаві, а й складні чотири тижні, протягом яких молодь під кураторством редакторів не лише засвоїла ремесло розшифровки диктофонного запису та навчилася дисципліні «дедлайнів», а й опановувала мистецтво ставити грамотні та глибокі запитання й готувати змістовні інтерв’ю з небанальними заголовками. «Насправді за цей місяць я зрозуміла, як же важко працювати на будь-якій роботі. ЛШЖ навчила мене працювати в команді та бути більш відповідальною», — у підсумковій редакційній анкеті поділилася Єлизавета ВОРОБЙОВА, випускниця 9 класу київської спеціалізованої школи № 118 «Всесвіт».

Євгенії ШЕВЦОВІЙ із Одеського національного університету імені І.І.Мечникова цей липень найбільше запам’ятався «зустрічами з людьми, якими захоплювалася, але не мала змоги зустрітися». «Тому дуже дякую «Дню» за таку можливість», — говорить Женя. «Певно, що я починаю сильніше усвідомлювати себе патріоткою. Мені хочеться більше писати українською, більше досліджувати нашу історію та культуру. Не можу сказати, що «День» змінив мій світогляд, але він показав шлях інтелігентного, елітарного розвитку, до якого потрібно прагнути», — переконана Аліса ПОЛІЩУК з Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

А Василь СЕМЕНЧЕНКО з Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя написав, що після ЛШЖ «почав набагато глибше розуміти політику і громадську діяльність під час підготовки до діяльності і бесід. Я навчився заглиблюватись у тему, а не користуватися Вікіпедією».

«Кажуть, щоб ніколи в житті не працювати, потрібно обрати професію, яка припаде до душі, і тоді можна буде кожного дня відпочивати. «День» подарував мені надію на те, що я зможу досягти багатьох вершин у цій професії. Ще ніколи в мене не було такого, щоб я ніби працювала, але натхнення ставало ще більше», — це думки Марії НАУМЕНКО з Ніжинського державний університет імені Миколи Гоголя.

«Я хотів би, щоб на кожному факультеті журналістики українського вишу була дисципліна, пов’язана з вивченням газети «День», бо це дійсно варте того. І кожен студент-журналіст має зрозуміти цю газету, стандарти, за якими треба працювати і які треба розуміти», — написав Сашко ШАРІПОВ із Запорізького національного університету, одному з небагатьох, де така дисципліна справді є.

«Мені дуже хотілося б продовжити співпрацю з «Днем», адже стати частиною такої великої і прогресивної сім’ї — це надзвичайно», — зазначає Оля ВАЛЬКЕВИЧ з Національного університету «Києво-Могилянська академія», і в цьому її підтримують всі цьогорічні «літньошколярі»!

Їхні статті ще продовжуватимуть виходити на шпальтах «Дня» і, сподіваємося, йдеться не лише про інтерв’ю гостей Літньої школи. Адже цьогоріч редакція запропонувала свій «бонус» усім семи студентам-школярам — продовжити співпрацю з «Днем» як позаштатні кореспонденти! Віримо, що молодь виправдає наш аванс!

А минулої п’ятниці були — вручення головним редактором семи сертифікатів і безліч теплих напутніх слів співробітників редакції та слів подяки наших юних колег. Понад те — ексклюзивний власноруч зроблений подарунок (унікальна шпальта газети з «супергероями») та напрочуд смачний чізкейк «Дню» від ЛШЖ та сотні фотомоментів із «липневого інтенсиву», які більдредакція «Дня» також подарувала «школярам». Літня школа журналістики може стати першим, але важливим етапом зростання кожного. Тож до зустрічі на шпальтах «Дня»!

Ольга ХАРЧЕНКО, «День»
Газета: