Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

10 артефактів трипільської доби

«Народний музей України» ініціює поповнення фондів державних музеїв приватними колекціями
6 листопада, 2020 - 10:34
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Завітавши цієї осені в село Халеп’я  Обухівського району  на презентацію нової поетичної книги Миколи Гриценка «Колосінь»,  ми зустріли багато цікавих людей. Серед чудових краєвидів Київської Трипільщини, під ліричні мелодії та  гостинність письменника, створилась особлива атмосфера, яка можлива тільки в колі однодумців. Під час таких магічних вечорів і  народжуються ідеї, які  переростають у  великі  справи.  Так трапилося й тієї мистецької зустрічі, на якій активісти громадської спілки «Народний музей  України»   познайомилися з  Василем Трубаєм, письменником, старшим науковим співробітником  музею Вікентія Хвойки, що  в селі  Халеп’я.

Як відомо, перші зразки трипільської культури  були віднайдені на околиці древнього Халеп’я. Через те, саме тут,  у стінах  колишньої церковно-приходської школи,  відомий український археолог чеського походження Вікентій Хвойка, систематизував перші знайдені артефакти прадавньої цивілізації праукраїнців-трипільців. 

А результатом тієї мистецької поетичної зустрічі-знайомства стала конкретна співпраця  «Народного музею України» та музею Вікентія Хвойки. Переймаючи  європейські традиції  співпраці музеїв та приватних колекцій,  Громадське об’єднання   «Народний музей України»  нещодавно передало для експонування  музею  Хвойки  перші 10 артефактів трипільської доби з приватної колекції.  

Доки в Україні діє старий радянських закон про музеї та археологічні знахідки, а Верховна Рада не знаходить часу для прийняття нового  законодавства, це дієвий шлях для підтримки діючих музеїв, у яких не вистачає коштів на придбання нових артефактів. Адже людям потрібно дати доступ до якомога ширшого спектру  цінних експонатів.

 Недавно створений «Народний музей України» сприятиме  поверненню українцям їхньої історії, на яку завжди хтось зазіхав. І якщо є приватні колекціонери-патріоти і музейні діячі-патріоти, то вони завжди знайдуть порозуміння.  Як і в цьому конкретному випадку, коли приватний колекціонер,  погодився передати частину своєї трипільської колекції  в музей  Вікентія Хвойки. До речі, музей вкрай потребував справжніх автентичних трипільських експонатів. Тепер вони є!  

 У наших планах — пошук і передача нових артефактів і нових документів про діяльність всесвітньо відомого архіолога Вікентія Хвойки єдиному музею, який носить його ім’я. Сподіваюся, ця співпраця і дружба, народжена під мистецькими зорями,  надовго!

Олександр Юрков, ініціатор створення ГО «Народний музей України»
Газета: 
Рубрика: