Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

240-річчя з новою... назвою

Дніпро відзначило свій день народження масштабними фестивалями
13 вересня, 2016 - 11:17
ФОТО RADIOSVOBODA.ORG

Святкування почалося біля пам’ятника промисловцеві й меценатові Олександру Полю. «Дуже знаково, що сьогодні ми зібралися біля пам’ятника Олександру Полю. Адже мало хто знає, що перший почесний громадянин Катеринослава був фантазером і мрійником. Ніхто не вірив у його ідеї... Але його зусиллями наше місто перетворилося на флагман промисловості. І сьогодні наше завдання побудувати нове місто, показати всій Україні й усьому світу, що Дніпро займає особливе місце в новітній історії України», — сказав міський голова Борис Філатов.

На центральній площі відбувся яскравий флешмоб I love Dnipro — півтисячі дітей танцювали на честь Дня народження улюбленого міста. Вони розгорнули гігантський державний прапор. Сотні байкерів з усієї України, ревучи моторами, промчали набережною.  На Фестивальному причалі цукеркових справ майстри зробили унікальне карамелеве панно з гербом рідного міста. І, звісно, на всіх майданчиках міста йшли виставки і ярмарки майстрів.

Але справжнім подарунком до Дня народження Дніпра став міжнародний фестиваль джазу на Монастирському острові. Уже перший день музичного свята зібрав близько півтори тисячі  цінителів цього жанру з різних куточків України. Участь у фестивалі «Джаз на Дніпрі» взяли 15 колективів з 8 країн світу. Серед іменитих виконавців — і головна джазова труба світу Ренді Брекер, який є багаторазовим володарем премії Grammy.

Мер відвідав і ще один фестиваль «Самара-Фест», де йому вручили символічні ключі від стародавнього козацького містечка Стара Самарь. Територію заходу розділили на кілька майданчиків: музична і літературна сцени, ярмарки, фудкорт, наметове містечко, пляжна і спортивна зони. Крім того, тут представлені артефакти, знайдені археологами. Екскурсоводи розповідали людям про історію міста Стара Самарь. Крім того, всі охочі змогли взяти участь у розкопках фортеці. «Місцеві жителі, які живуть біля фортеці й навіть на її території, навіть не мають уявлення, що це фортеця. Для них це просто пагорби. Ми хочемо розкрити очі жителям нашого міста, всієї України і навіть Європи. Це одна з перлин історії України», — зазначив директор КП «Етнографічні парки Дніпропетровська» Дмитро Каюк.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: