Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

700 квадратних метрів простору для молоді

У Вінниці відкрився молодіжний центр Grand Opening KVADRAT, який покликаний створити середовище для успішної самореалізації
20 грудня, 2018 - 11:42

Сучасна лабораторія для проведення наукових досліджень, лекторій, коворкінг, виставкова зала, студія звукозапису, майданчик для on-line радіо і телебачення — все це представляє молодіжний центр Grand Opening KVADRAT, який 19 грудня офіційно розпочав свою роботу у Вінниці. Він функціонуватиме за шістьма напрямками діяльності: освіта, наука, бізнес, влада і громада, медіа, культура. Наскрізним напрямком центру стане національно-патріотичне виховання молоді області.

«Понад рік KVADRAT функціонував в експериментальному режимі. Наповнювався ідеями, цінностями, людьми, проектами, які ми розвиватимемо і продовжуватимемо, — відзначає в. о. директора закладу Світлана ЯРОВА. — У центрі й надалі проводитимуться літературні, розважальні заходи, тренінги та семінари. Він спонукатиме молодих людей до саморозвитку, бо без наших «світлих умів» нам буде складно просувати Вінниччину вперед. Для цього маємо унікальну лабораторію з найсучаснішим обладнанням (3D-принтером, лазерним різаком, ріжучим плотером та іншими технічними засобами), яке необхідне для наукових досліджень та виготовлення прототипів власних ідей. Будемо допомагати оформлювати патенти, формувати медійне молодіжне середовище, розвивати задатки кожного. Тобто приходьте до нас зі своїми креативними ідеями, і ми допоможемо їх реалізувати».

Святкували відкриття KVADRAT упродовж доби. З 11.00 і до 18.00 відбувався молодіжний форум за участю молодих людей із різних районів області. У ході дискусій промовці визначали больові точки, досягнення та виклики, які постають нині перед молоддю в різних сферах. Із 18.30 розпочалося неформальне відкриття з сучасними гуртами, діджеями та виставкою картин.

«Два роки тому це була лише ініціатива... і 700 м² занедбаного, захаращеного підвального приміщення в центрі Вінниці. А тепер маємо суперкреативний простір для молоді, — каже директор департаменту соціальної та молодіжної політики Наталія ЗАБОЛОТНА. — Головне — віра, зусилля та підтримка. Вінницька ОДА подала цей проект на конкурс Державного фонду регіонального розвитку й успішно виграла. Ми отримали понад дев’ять мільйонів гривень на реконструкцію приміщення. Меблі, устаткування, комп’ютерну техніку купували за кошти обласного та міського бюджетів, ще плюс 2 млн гривень. Це фактично перший прецедент подібного молодіжного центру в Україні, коли об’єдналися молодь, громада і влада всіх рівнів. Він стане міцним фундаментом для подальшого розвитку молодіжної політики області».

Розташований креативний простір KVADRAT за адресою: вул. Театральна, 15. Відвідувати його можуть усі охочі.

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», Вінниця, фото автора
Газета: 
Рубрика: