Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Архізрада триває»

Конкурсний відбір на посаду головного архітектора Києва перетворюється з прозорого на нелегітимний, вважають активісти
17 березня, 2016 - 11:37

Днями завершилося чергове засідання конкурсної комісії, яка досі не визначилася, зі скількох кандидатів обирати переможця. Нагадаємо, до топ-п’ятірки увійшли Сергій Броневицький, Андрій Миргородський, Юрій Скляренко, Сергій Казарянц та Ігор Писарець. Громада не підтримала жодного кандидата через нефаховість та репутацію, заплямовану корупційними скандалами. Активісти подали комісії відкрите звернення, щоб провести повторне голосування за участю всіх кандидатів. Ці вимоги члени журі взяли до відома, тепер таку можливість вивчають юристи Київської міської державної адміністрації.

Крім того, громадськість відкликала з конкурсної комісії двох своїх представниць — Євгенію Кулебу і Наталю Кондель-Пермінову. Також активісти анонсували судову блокаду конкурсу, доки не набере чинності новий закон про державну службу і такі відбори стануть офіційними — адже наразі це ініціатива КМДА. Це своєрідний тиск на комісію, щоб обирала архітектора за професійними критеріями, а не галочками напроти імен фаворитів, як це було під час визначення п’ятірки лідерів. Співкоординатор Ради з урбаністики Києва Григорій Мельничук цю ситуацію коментує коротко: «Архізрада триває».

«КМДА вирішила провести прозорий конкурс, але по ходу процесу змінюються правила гри, — пояснює Григорій Мельничук. — Відбувається делегітимізація конкурсу в очах громадськості. Є намагання перекласти відповідальність на міського голову, щоб не було претензій до комісії, бо головного архітектора призначатиме особисто мер. Процедуру голосування за фіналістів було змінено на ходу. Тому зараз головна проблема — провести переголосування і розробити правила голосування у фіналі. І також провести публічні презентації, які покажуть, чи вміє головний архітектор спілкуватись із громадськістю. Це тест, що може суттєво вплинути на рішення членів комісії».

Наступне засідання конкурсної комісії заплановано на 18 березня. «День» стежитиме за розвитком подій.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: