Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Атестат отримають, але рік втратять

Учні, яким анулювали ЗНО, складатимуть державну підсумкову атестацію у школі. Але вступати до вишів поки не зможуть
20 травня, 2015 - 11:44
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Одна із цьогорічних новацій зовнішнього незалежного оцінювання — поєднання тесту з української мови та державної підсумкової атестації з предмету. На відміну від шкільних іспитів, які практично усі учні здають хоча б із мінімальним балом, у разі грубого порушення правил проходження ЗНО його результати можуть бути анульовані. За рішенням Міністерства освіти, школярі, результати тестів яких наразі не дійсні, матимуть можливість повторно скласти іспит у власному навчальному закладі. Рішення про проведення ДПА у конкретному навчальному закладі приймає педагогічна рада на підставі заяви учня.

За повідомленням міністерства, ці учні, у разі успішного проходження ДПА за місцем навчання, зможуть отримати атестат про повну загальну середню освіту, однак не можуть нагороджуватися золотими чи срібними медалями та  вступати до вищих навчальних закладів поточного року.

Iгор ЛIКАРЧУК, директор Українського центру оцінювання якості освіти:

— Рішення про повторну атестацію було прийнято Міністерством освіти. З моєї ж точки зору, якщо результати ЗНО анульовано, а ДПА проводили у формі тесту, то краще було б таким учням складати іспит наступного навчального року.

Якщо ми хочемо отримати об’єктивну інформацію про результати функціонування освітньої системи, то поєднувати ЗНО і ДПА надалі потрібно. Більш того, у перспективі нам варто це практикувати на етапі завершення початкової та базової шкіл. У нас складається ситуація, коли кожен заклад освіти сам оцінює результати своєї роботи. Можливо, у цьому і причина низького рівня нашої освіти загалом. Український центр оцінювання якості освіти у подальшому готовий поєднувати тест та іспит з української мови та літератури, а також ще з двох предметів, які для ДПА обирає учень. Але для ефективного функціонування цієї системи необхідно внести зміни у графік навчального процесу, щоб не виникало таких ситуацій, як цього року. Враховуючи, що ЗНО було у п’ятницю, за день до цього, у четвер, в деяких школах одинадцятикласники ще писали контрольні роботи з математики. Учням потрібно дати час на ефективну підготовку та на виконання навчальних програм.

Олена БЕРЕЖНЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: