Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Без правдивої історії немає шансу на майбутнє»

Перші замовники книжкової новинки «Повернення в Царгород» вже отримують свої примірники і діляться враженнями
31 серпня, 2015 - 18:33
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

17 червня головний редактор газети «День» Лариса Івшина написала на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Першому, хто замовить нашу нову книжку «Повернення в Царгород», — автограф і сюрприз». І ось довгоочікуваний день настав — примірники новинки від «Дня» надійшли в редакцію. Виконуючи обіцянку, Лариса Івшина підписала книжку її першому замовникові — Вадиму Матвіїву з Луцька. Разом із книжкою пан Вадим отримає набір листівок у виконанні художниці Анни Гаврилюк. «Коли ми починали акцію — книжка ще писалась, — прокоментувала Лариса Івшина. — Дякуємо нашим читачам за безпрецедентний акт довіри!» Загалом попереднє замовлення на новинку зробили понад 300 чоловік! Найбільшу активність виявили жителі столиці (більше половини всіх замовлень) та Західної України (Львівщина, Волинь). Також чимало замовлень надійшло із Запорізької, Кіровоградської, Черкаської, Одеської та Миколаївської областей.

«НОВИНКИ ГАЗЕТИ «День» — СПРАВЖНІ ВІДКРИТТЯ НАПРИКІНЦІ ЛІТА», — НАПИСАВ У «ФЕЙСБУЦІ» НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ, В МИНУЛОМУ ГОЛОВА МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ ТАРАС КРЕМІНЬ, ЯКИЙ ПРИДБАВ НА ВИСТАВЦІ КНИЖКИ «ПОВЕРНЕННЯ В ЦАРГОРОД» ТА «КАТАСТРОФА І ТРІУМФ. ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ» / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Водночас разом з іншими новинками з «Бібліотеки «Дня» книжка «Повернення в Царгород» викликала жвавий інтерес серед відвідувачів книжкової виставки до Дня знань, що відбулася в столиці цими вихідними. Виставка стала першим публічним заходом, під час якого книжки можна було придбати.

Раніше за інших до стенда прийшли найбільш віддані читачі видання — щоб доповнити новинками свою колекцію книжок від «Дня». «Я — книголюб із п’ятдесятирічним стажем, — розповідає пенсіонер Олексій Рак, який прийшов забрати свій примірник «Повернення в Царгород». — Щоправда, останнім часом на деякі книжки бракує часу, бо завжди ретельно вивчаю газету «День». Найбільше ціную Валентина Торбу та Ігоря Лосєва — пишуть правдиво, не заглядаючи в очі «правителів». Оскільки виписую «День», з більшістю статей у «Поверненні в Царгород» вже знайомий. Навіть намагався робити вирізки, але їх не дуже зручно зберігати, тому окрема красива книжка виявилась дуже доречною. Загалом я цікавлюсь історією, збираю видання з історії України. У своїй колекції вже маю «Силу м’якого знака», «Україна Incognita». Особливо мене цікавить історія давньої України, тому, прочитавши анонс виходу «Повернення в Царгород», одразу зробив попереднє замовлення. На жаль, візантійський слід в українській історії ще не дуже добре вивчено — працювати є над чим, передусім бракує матеріалів за власне візантійськими джерелами. Мені здається, було б чудово видати науково-популярну книжку, в якій би прослідковувалися генеалогічні зв’язки візантійських і руських князів. Дуже важливо, щоб українське суспільство нарешті дізналося свою правдиву історію — без цього знання ми не осягнемо свого сьогодення та майбутнього. Гадаю, «Повернення в Царгород» буде цікаво почитати людям молодшого віку — вони дізнаються там багато нового про історію Давньої Русі, козацтва, зокрема щодо відносин козаків з татарами. Водночас для людей старших «Повернення в Царгород» — це можливість переосмислити ті знання, які в них уже є. Адже, як вчив давньогрецький філософ Анаксімен, наші знання можна відобразити у формі круга. Знання — те, що міститься всередині, незнання — зовні. Що більшим стає круг знання, то більшою стає лінія його дотику з незнанням, а отже, виникає все більше сумнівів і запитань. І навпаки, якщо круг знання невеликий, людині здається, що вона знає майже все. Тож маємо розширювати коло наших знань постійно. І книжки з «Бібліотеки «Дня» тут — найкращий помічник!»

Нагадуємо, що незабаром на Форумі видавців у Львові відбудеться представлення всіх новинок з «Бібліотеки «Дня». А вже сьогодні ви можете зробити замовлення через сайт газети.

Роман ГРИВІНСЬКИЙ, «День»
Рубрика: