Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Бійцям – соціальні картки

Волонтери підготували проект пільгових послуг для учасників АТО
13 квітня, 2016 - 11:36

Блакитно-жовті картки зовні нагадують зарплатні чи для проїзду у метро. Серед гарантій, котрі вони забезпечують, — знижки у торгових мережах до семи відсотків, безкоштовні медичні та юридичні консультації. Підготували проект волонтери Всеукраїнського об’єднання учасників антитерористичної операції «Українці — разом» спільно з бізнесменами та Державною службою у справах ветеранів війни та учасників АТО. Забезпечення функціонування карток взяли на себе волонтерські організації.

«Ми створюємо єдину всеукраїнську соціальну платформу, на якій об’єднуються держава, бізнес, волонтери та спілки атовців. Картка дає змогу цілодобово отримувати безкоштовну юридичну підтримку, медичну консультацію, а потім діагностику, лікування і реабілітацію, також є можливість економити у торговельних мережах за рахунок системи знижок та дисконтів, — розповів  голова правління ВО «Українці — разом» Руслан Руденко. — На картці є штрих-коди, магнітна стрічка, що дає можливість вести облік дійсних атовців. На лицьовій стороні вказані ім’я та прізвище, картка має кілька ступенів захисту».

Надалі можливості картки планують розширювати, щоб нею можна було користуватися у громадському транспорті, для отримання ліків та навіть житла чи земельної ділянки — треба лише інтегрувати проект у відповідні державні програми. Як відзначає голова Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев’янко, це може бути хорошим способом контролю за пільгами, якими користуються бійці. Наприклад, військовий завдяки картці проїхав безкоштовно у громадському транспорті, а місто знає, скільки грошей має компенсувати перевізнику.

Наразі виготовлено 25 тисяч соціальних карток. Отримати їх можуть бійці з посвідченням і статусом учасника АТО.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: