Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Бізнес-план будівельного лобі»

У Києві знову беруться за ухвалення Генплану-2025 — із давніми ризиками забудови історичної зони
14 березня, 2016 - 19:09
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

На засіданні Київради директор КО «Інститут генерального плану м. Києва» Сергій Броневицький заявив, що Генплан столиці до 2025 року отримав схвалення усіх експертних комісій, зокрема, має позитивний висновок Укрдержекспертизи, Національної спілки архітекторів України та Інституту держави і права ім. В.М. Корецького. Тобто, по суті, готовий до ухвалення. Заяву чиновника відразу спростували у Національній спілці архітекторів: свого погодження на існуючий генплан тут не давали, навпаки, висунули низку зауважень.

Як пояснив Георгій Духовичний, віце-президент Київської організації НСАУ, основою генплану є історико-архітектурний опорний план міста. Він не відповідає вимогам чинного законодавства та розроблений на застарілих геодезичних програмах. Незрозуміло, як за ним відводити землі та під що, як уберігати історичні будівлі від руйнування тощо. Тому опорний план потребує доопрацювання.

«Щодо генплану, я весь час ставив питання (і адресую їх персонально Сергію Броневицькому), на які досі не отримав відповіді: у документі закладаються мільйони квадратних метрів нового житла, але, де планується його розташувати, якщо межі міста не змінюються? Чи є тут місце для соціального житла, соціальної інфраструктури? Як буде вирішуватись питання працевлаштування додаткового мільйона осіб у столиці? — зауважує Георгій Духовичний. — Це — не генплан, а бізнес-план будівельного лобі. З одного боку, ми не знаємо, що робити з історичним середовищем, а з іншого — нам пропонують побудувати десь там мільйони квадратних метрів житла. Якщо це буде ущільнення історичної забудови чи знищення зелених насаджень, це — поразка. Генплан у такому варіанті не можна пропускати».

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: