Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Борщ подадуть до списку ЮНЕСКО

Наразі він увійшов до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини
7 жовтня, 2020 - 19:36

Культура приготування борщу увійде до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, ідеться в повідомленні на офіційній фейсбук-сторінці Міністерства культури на інформаційної політики України.

Всього до Нацпереліку елементів нематеріальної культурної спадщини рекомендовано включити 5 елементів, серед яких — «Культура приготування українського борщу».

Це важливий крок у межах підготовки номінації культури приготування борщу до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства UNESCO, яку здійснює Громадська організація «Інститут культури України».

Окрім цього, до Національного переліку увійдуть:

• Технологія створення клембівської сорочки «з квіткою»

• Великоднє гуляння «Водити Володара» в селі Розкошівка Теплицького району Вінницької області

• Борщівська народна вишивка

• Карпатське ліжникарство.

А ось як «передісторію» цієї новини описав відомий шеф-кухар Євген Клопотенко:  «Борщ — це російський суп» — так росіяни кажуть за кордоном. Не знаю, як у вас, але у мене 2 роки тому очі на лоба повилазили, коли я це дізнався. Треба було захищати борщ, бо мова вже йшла не про їжу, а про культурну ідентифікацію нації. Я почав копатися. Спочатку дізнався, що за 1500 років борщ ні разу не вважався українським. Тобто перші згадки про борщ йдуть з України, його готує та їсть кожний українець, але на законодавчому рівні борщ не є українським. Ми просто не подумали, що то треба документально зареєструвати.

Півтори роки тому я створив громадську організацію «Інститут культури України» та відправив свою команду в борщову експедицію по всій країні. Тоді я зрозумів просту істину: всі українці різні, але нас об’єднує любов до борщу. Паралельно з експедицією я почав проходити 12 кругів пекла (перекреслено). 12 етапів підготовчої роботи по збору та затвердженню документації. Більше року щоденної та монотонної роботи.

Вчора я взяв 5 літрів борщу, прийшов з ним в Експертну раду, поставив каструлю на стіл та сказав, що саме це ми повинні підтримати сьогодні. Дві з половиною години дискусії і одноголосно. Вперше в історії України борщ офіційно зареєстрований у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини...».

Газета: 
Рубрика: