Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Це знущання над громадянами». I тваринами

Чому активістам не дали пояснити депутатам, навіщо Україні новий зоозахисний закон
5 жовтня, 2018 - 12:03
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Акція «Голосуй за гуманність» могла стати сьомим мітингом зоозахисників на підтримку законопроекту №6598 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)». Та активістів не пустили на площу Конституції під Верховною Радою. Символічно, адже у цей день, 4 жовтня, відзначався Всесвітній день тварин. А сам законопроект внесли до порядку денного аж під номером 40, практично зводячи до нуля шанси на його розгляд.

«Тепер автоматично законопроект переноситься на 16 жовтня, до наступного порядку денного, — пояснює учасниця акції, зоозахисниця Наталія ВИШНЕВСЬКА. — Завжди будуть на першому плані санкції проти телеканалів, але не буде часу для закону, який не потребує жодної копійки з бюджету. Це знущання над громадянами. Те, що нас не пустили на захід, є порушенням наших конституційних прав. У нас було повідомлення з печатками від КМДА про проведення акції. Ми прийшли не з протестом, а з підтримкою. Планували підтримати десять депутатів, які є авторами цього законопроекту, та проінформувати інших. Уже другий рік ми боремося за цей закон, але він потрібен, здається, тільки громадянам, а не депутатам».

Документ передбачає своєрідну революцію існуючого законодавства щодо прав тварин. Ідеться про 65 поправок до дев’яти чинних законів. Зокрема, поправки забороняють відстрілювати чи присипляти тварин, використовувати ведмедів, левів, тигрів, рисей, вовків, леопардів та інших великих хижих тварин для розваг при ресторанах, готелях, відпочинкових закладах. Також забороняються жорстке дресирування та використання вогню в цирках, фотопослуги та жебракування з тваринами. Законопроект передбачає регулювання кількості безпритульних собак і котів гуманним способом, шляхом стерилізації та адопції. 

«Також передбачено багато змін щодо посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами та впровадження механізмів притягнення до відповідальності за насильницькі дії, спрямовані на тварин, — додала Наталія Вишневська. — Законопроект вводить зобов’язання для слідчих і прокурорів направляти трупи загиблих тварин на експертизу, тому що саме судово-ветеринарна експертиза є основною підставою для того, щоб притягати до відповідальності за такі злочини. Законопроект також посилює відповідальність за насильницькі дії стосовно тварин — передбачається арешт від трьох до п’яти років. Ми пропонуємо конкретні речі, пов’язані з тим, що вбивство, каліцтво, тортури, отруєння вважатимуться жорстоким поводженням із тваринами».

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: