Головну водну артерію України насичують коропом, товстолобиком та білим амуром. Риба з’їдає водорості та фільтрує воду. Це сприяє очищенню водойми. 2021-го в річку вже випустили майже 1,3 млн мальків, повідомили в Дніпропетровській ОДА. «Покращення стану водойм регіону – частина обласної екологічної програми. Зариблення – біологічний спосіб очищення річок. Проводимо його зазвичай восени. Випускаємо сотні тисяч мальків риб, для яких Дніпро – природне середовище», – розповідає заступниця начальника відділу департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Ольга Лемех.
Зариблення проводять на різних ділянках Дніпра. За Старими Кодаками, біля Таромського рибгоспу, у Вороній балці, в районі Діївських плавнів. «Випускаємо рибу на найбільш забруднених ділянках Дніпра, зарослих водоростями. Це унікальний бюджетний спосіб очищення захаращених водойм», – каже представниця постійної комісії обласної ради з питань екології та енергозбереження Тетяна Холоденко.
Мальків риби завезли з Херсонської області. Їх придбали за рахунок обласного бюджету. Вага кожного малька – до 30 грамів. Екологи кажуть, що кожен вид риби має свій «раціон» - білий амур їсть водорості, товстолобик – планктон, а короп – надлишкові мікроорганізми. «Дніпропетровщина – єдина область в Україні, в якій до розробки програми зариблення долучили науковців. Біологічна меліорація дає можливість покращити якість води за допомогою риби. Має й екологічний, і економічний ефект», – наголосив директор науково-дослідного центру «Дніпровська природна інспекція» Олег Христов.
Насичення Дніпра рибою сприяє і відновленню живого ресурсу річки. Зариблення почали проводити кілька років тому. За цей час у області суттєво збільшився промисловий вилов: із 1,3 тис. до 3,5 тис. тонн. У планах Дніпропетровської ОДА – цієї осені, протягом жовтня-листопада, випустити в річку ще майже мільйон мальків.