Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чотири сенсації «Дня» - на Форумі видавців

11 вересня ми презентували свої книжкові новинки у Львові. Зала була повна: завітали політики, науковці, перша леді України Марина Порошенко з дітьми...
11 вересня, 2015 - 18:08

Черга до Зеркального залу Потоцьких, де традиційно вже не перший рік відбуваються представлення наших новинок, утворилася велетенська. Навіть учасникам презентації –авторам і упорядникам - довелося чекати, щоб зайти до приміщення. Про новинку знали давно – анонси були на сайті «Дня» і в різних медіа, врешті, соціальні мережі теж зробили свою справу, тому офіційну прем’єру багато хто чекав з нетерпінням.

Ірина КЛЮЧКОВСЬКА, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків із діаспорою «Львівської політехніки» і давній друг видання, яка модерувала зустріч, привітала «День» з 19-річчям і акцентувала: «Ця презентація – особлива подія серед близько 1200 подій форуму. Ми не знаємо себе. І книга «Поверненняя в Царгород» показує траєкторію нашого українського руху від давнини і дотепер. А публіцистичний триптих «Дня» про новітню історію України дає осмислити наше життя сьогодні».

 ГОЛОВНИЙ РЕДАКТОР «ДНЯ» ЛАРИСА ІВШИНА ПОДАРУВАЛА МАРИНІ ПОРОШЕНКО «ПОВЕРНЕННЯ В ЦАРГОРОД» ТА ЕКСКЛЮЗИВНУ ХУСТКУ, ПРИСВЯЧЕНУ ВИХОДУ КНИЖКИ

Головний редактор «Дня» Лариса ІВШИНА зізналася, що задум створення «Повернення до Царгороду» виник давно. «Було глибоке внутрішнє відчуття, що маємо заглянути трохи далі за горизонт. Побачити те, чого не було у нашому обігу історичних знань, -   говорить Лариса Івшина. – Ми створили оригінальний історичний концепт, який не відкидає того, що багато вчених скрупульозно досліджували. Тисячолітня історія сьогодні взагалі стала гостро актуальною. У передмові до книги «Повернення в Царгород» я писала: «Давно не новина, що Україна – не Росія. Топ-новиною є те, що Росія – не Русь». Треба повернутися до давньої історії, довчитисяі використовувати ці знання на практиці, показувати їх і переосмислювати. «Повернення в Царгород» - хороший «аперитив», щоб ми зрозуміли свою культурну самодостатність і усвідомили сутність наших проблем».

На презентації у Львові  були присутні і автори «Повернення в Царгород»: історики Ігор Сюндюков, Петро Кралюк, Володимир Ричка, Володимир Панченко. Упорядник книги Ігор СЮНДЮКОВ переконаний: «Катастрофічна помилка вважати зміст історичної публіцистики абстракцією. Наша історична пам’ять може піти у небуття, як річка Почайна, де охрестилися кияни 988 року. 1 грудня 1991 року український народ підтримав акт про оголошення незалежності України. Там, зокрема, йшлося про тисячолітню традицію державотворення. Обох Майданів і війни на сході можна було б уникнути, якщо б ми справді виходили з цих тисячолітніх традицій, а не з традицій УРСР. Сподіваємося, що книга «Повернення в Царгород» стане до бою з ворогом».

Під час презентації декілька разів лунала думка, що новітня історія, її осмислення, взагалі випадає з нашого «фокусу». Тому на часі публіцистичний триптих «Дня»: книги «Котел», або Справа без терміну давності», «Я – свідок. Записки з окупованого Луганська» і «Катастрофа і Тріумф. Історії українських Героїв». Лариса Івшина назвала ці книги «екстрактом нових сил». «Ми скидаємо старі «шкіри» і набуваємо нової свіжості відчуттів, - коментує Лариса Олексіївна. – «День» у новітній історії займає абсолютно нонкомформістську позицію. І наша нова книжкова серія показує причинно-наслідковий зв’язок між подіями, які відбувалися у 1990-х роках – це є у книзі «Котел», і тим, що бачимо зараз – це описане у книжках «Я – свідок» і «Катастрофа і Тріумф». Журналісти, які впорядковували цей триптих, мають сміливість показати правду. І наші читачі бачать: крім історичного крила, у нас з’явилося друге, яке пише про сьогодення».

Упорядники триптиху, журналісти «Дня» Іван Капсамун, Валентин Торба і Марія Семенченко активно спілкувалися з читачами, телевізійниками і підписували свіжі – нещодавно з типографії! – книжки. «Багато років «День» бореться на фронті справи Гонгадзе. Особисто я займаюся цим у «Дні» шість років, - наголосив упорядник книги «Котел», або Справа без терміну давності» Іван КАПСАМУН. – Мені доводилося стикатися з певною стіною мовчання. І «Котел» - документальний доказ газети «День», що ми тримали позицію, показували справжню історію. Ця книга – не тільки про резонансну справу Гонгадзе. Ми намагалися показати читачам, як бути вірним своїй позиції у будь-які часи».

Валентин ТОРБА, автор книжки «Я – свідок», житель Луганська, подякував «Дню», бо робота для газети стала не тільки засобом реалізувати свої ідеї, це стало порятунком, коли автор перебував в окупованому бойовиками «ЛНР» Луганську.

Марія СЕМЕНЧЕНКОЮ редактор відділу «Суспільство» газети «День» і упорядниця книги «Катастрофа і Тріумф. Історіїукраїнських Героїв» наголосила, що всі три книжки обовязково треба читати послідовно  -одна за одною. «Без попередніх двох книжок - Івана Капсамуна і Валентина Торби – не можливо зрозуміти і осмислити ті причини і обставини, в яких і розкрилися ці дивовижні українські характери. Ця книга – результат багатомісячної роботи журналістів «Дня» в різних містах, містечках і селах. В госпіталях і на сході країни. Записувати історії військових непросто – спочатку навіть не знаєш, з якого питання почати розмову... але журналісти справилися. Окремий розділ – над яким було працювати найважче – про загиблих Героїв. Це – Пам’ять... Важливо,  що ця книга, ця збірка «живих історій» цієї війни з перших уст зявилася на другий рік війни. Зараз суспільство – і це відчутно – втомилося від війни. Якщо ти живеш десь у мирних містах, то дуже легко абстрагуватися і відмежуватися від війни. А прочитавши ці історії, познайомившись з цими людьми через книжкові сторінки –ти вже ніколи не сприйматимеш війну на сході як щось абстрактне...».

ДИПЛОМ — НА ПОЧЕСНОМУ МІСЦІ БІЛЯ НАШОГО СТЕНДУ. НАГАДАЄМО, ЩО КНИЖКА «ПОВЕРНЕННЯ В ЦАРГОРОД» ОТРИМАЛА ПЕРСОНАЛЬНУ ВІДЗНАКУ СПІВГОЛІВ ЖУРІ ЛЬВІВСЬКОГО ФОРУМУ

Крім інтелектуальних, команда «Дня» підготувала модну сенсацію – хустку «Повернення в Царгород». На ній вперше на одній площині «зустрілися» чотири Софії: Полоцька, Новгородська, Київська і Константинопольська. Оригінальний малюнок створила наша художниця Анна Гаврилюк. Серед перших власників колекційної хустки – Марина ПОРОШЕНКО. Перша леді одразу примірила подарунок, подякувала і зазначила: «Для мене дуже важливо прийти на цю презентацію, бо те, що зробив «День», безцінне. Ви піднімаєте своїм триптихом, своєю роботою ви виховуєте патріотів, допомагаєте українцям відрізняти лихе від доброго».

Ми також зібрали перші враження від презентації і новинок «Дня».

Юліана ЛАВРИШ, викладач кафедри нових медій факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка, релігійний журналіст:

- Спершу хочу придбати публіцистичний триптих, тому що зараз такий час, коли ми маємо аналізувати нашу сучасну історію і говорити про питання, які назріли у нашому суспільстві. Мені здається, це – фундаментальна трилогія, яка показує події з різних сторін, історію в персоналіях, в окремих свідченнях, які тягнуться ще з 2000-х років і до сьогодні. В цьому діапазоні газета показує нам сучасну ситуацію в багатовимірному форматі.

Для мене, оскільки пишу на релігійну тематику, важливою є й книга «Повернення в Царгород», бо відкриває не тільки наше історичне тло, історичні витоки, а й нашу духовну площину і наші духовні традиції.

Юрій ЗОЗУЛЯ, головний полісмен Львова:

- Я не дуже багато читаю преси, але газету «День», звичайно, знаю. Книга «Повернення в Царгород» зацікавила мене, тому що я в принципі цікавлюсь історією. Серед моїх інтересів –  історія дохристиянської Русі, період ранньої християнізації. Літератури про відносини Києва і Константинополя дуже мало, тому ця книга є дуже важливою, вагомою і, безумовно, необхідною.

Анна ЛЕВЧУК, проректор Східноєвропейського університету з питань євроінтеграції:

- Я давно слідкую за бібліотекою газети «День», та й саму газету читаю. Я, на жаль, не ввійшла до числа тих трьох сотень щасливчиків, які першими змогли придбати собі книгу «Повернення в Царгород». Тому, знаючи, що буде презентація новинок на Форумі видавців, не могла не прийти сюди. Мене особливо цікавить наша давня історія і, звісно ж, правильне її трактування і розуміння . Думаю, ми надто зациклені на нещодавніх програшах, а саме наша давня історія демонструє, що Україна як держава є міцною і вміє перемагати. 

Наталія ДЗЮБЕНКО-МЕЙС, письменниця, історик:

- Я вже навіть написала рецензію на «Повернення в Царгород» і всі свої думки стосовно прочитаного висловила у тому тексті. Стосовно презентації у Львові, то вона була чудовою, всі її чекали. Було багато охочих потрапити на цю подію, але, на жаль, не всі змогли, бо є обмеженість у кількості присутніх. Триптих я зараз читаю, думаю, що напишу рецензію і про ці книжки, адже це – унікальне явище.

Марія ПРОКОПЕНКО, Дар’я ТРАПЕЗНІКОВА, Ірина СТЕЛЬМАХ, Мар’яна ЧОРНІЄВИЧ, Літня школа журналістики «Дня», фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Рубрика: