Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

COVID-19 у війську

Через коронавірус понад 500 військових ЗСУ перебувають на самоізоляції
7 липня, 2020 - 11:31

За даними командування медичних сил ЗСУ, наразі у війську на  гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, хворіє 166 осіб. Усього за час пандемії в армії одужала 351 особа, зафіксовано п’ять летальних випадків. На самоізоляції перебуває 515 громадян.

Як додають у відомстві, для обліку захворюваності на COVID-19 при Генштабі Міноборони цілодобово функціонує оперативна група, яка узагальнює та аналізує отриману інформацію, що надходить від регіональних санітарно-епідеміологічних управлінь, та надає дані до штабу з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації.

— У разі виявлення серед військовослужбовців та працівників ЗСУ осіб з підозрою на захворювання вони спрямовуються на тестування методом ПЛР у військово-медичні клінічні центри таких міст, як Львів, Одеса та Київ, а також у медичні мобільні лабораторії у Львові, Києві та Харкові і лабораторні центри МОЗ. В районі ООС постійно працює пересувна санітарно-епідеміологічна група на базі мобільної медичної лабораторії, яка здійснює відбір зразків, і в найкоротші терміни надає результати тестування. За добу в ЗСУ проводиться  близько 300 ПЛР-тестів, стільки ж ІФА-тестувань та 150 експрес-тестів, — зазначив головний санітарний лікар Міністерства оборони України Сергій МОРГУН.

За його даними, командування ЗСУ спрямовує зусилля на нарощування спроможності у діагностуванні методом ПЛР та ІФА. Цього року сплановано дооснастити дві лабораторії обладнанням для проведення ПЛР-діагностики. Також, за даними Міноборони, медслужба ЗСУ поновлює резерв засобів індивідуального захисту. Так, наразі на медичних складах Міноборони знаходиться близько 2,5 млн медичних масок, 100 тисяч респіраторів класу F і FB3, 50 тисяч одиниць респіраторів класу F і FB2 та 20 тисяч щитків захисних. 

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: