Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Діти здібніші за дорослих...»

Нобелівський лауреат Дан Шехтман розповів українцям, як стати успішними у дослідженнях і знайти баланс між знаннями і бізнесом
27 січня, 2016 - 11:51
ДАН ШЕХТМАН

«Ізраїль — країна стартапів», — зазначає відомий ізраїльський науковець, лауреат Нобелівської премії з хімії за відкриття квазікристалів Дан Шехтман, який цими днями відвідує Україну. За словами пана Шехтмана, наука, щоб якісно функціонувати, має приносити прибуток. Тому він завжди вчить своїх студентів не лише створювати проекти, а й правильно їх продавати, щоб мати можливості для подальших досліджень. Минулого року завдяки стартапам ізраїльські вчені отримали 15 мільярдів доларів. Значну частину цієї суми науковці інвестували у нові відкриття.

Дан Шехтман зазначає, що Ізраїль вже пройшов етап становлення, який Україна лише переживає. Ізраїль мав всього один ресурс — людський, але країна змогла побудувати на цьому економіку. «Щоб створити технологічно успішне суспільство, потрібні молоді люди, які захочуть стати інженерами та вченими, — переконаний професор Шехтман. — Лише у такому разі можуть з’явитися нові стартапи. Але молоді спеціалісти зараз більше прагнуть стати юристами чи економістами. Я не маю нічого проти таких професій, але ці фахівці не будуть створювати нове. Для того, щоб молодь захотіла піти у науку, до неї треба залучати з раннього віку».

Наразі Дан Шехтман розробив дві концепції навчання дітей науці, що успішно функціонують в Ізраїлі. Свої розробки нобелівський лауреат впроваджує, зокрема, через наукову телепрограму про те, як бути науковцем. Також в Ізраїлі діють наукові дитячі садки. За словами професора Шехтмана, діти значно здібніші до навчання, ніж дорослі, і це варто використовувати в освіті. Науковець зауважує: «Дитина у рік не говорить майже нічого, у два — ви починаєте її розуміти, а у три — її словесний потік неможливо зупинити. Фактично, дитина за два роки повністю вивчає цілу мову, якої не знала. Мабуть, жоден дорослий так не зможе».

Підтримку у втіленні ідей професор Шехтман дістає від уряду. Науковець переконаний, що ізраїльські концепції можуть допомогти технічному прогресу й в Україні.

Олена БЕРЕЖНЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: