Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Для вандала – працетерапія

У мерії Дніпра закликають усіх небайдужих городян зробити свій внесок в очищення міста від «рекламного сміття»
13 липня, 2017 - 11:42

У Дніпрі активісти затримали місцевого жителя, який прославився на все місто як «Пічник». Тисячі його рекламних автографів із пропозицією своїх послуг «прикрашали» будинки і паркани, громадські будівлі і спортивні споруди. З’являлися вони навіть на дверях і воротях, дратуючи багатьох городян. Комунальні служби збилися з ніг, відмиваючи і зафарбовуючи ці витівки. Проте написи вранці з’являлися знов і знов. Часто чорну фарбу відтерти з поверхонь не вдавалося. «Вирахувати» вандала взялися активісти громадської організації «Вільна доля». Вони зателефонували за номером, який зазначено в оголошеннях, і сказали, що бажають скористатися послугами пічника. Під час зустрічі з майстром активісти почали ставити навідні запитання і з’ясували, що це саме той знаменитий «Пічник». Громадські діячі викликали поліцію, проте патрульні повідомили, що можуть лише виписати порушникові адміністративний штраф.

Тоді хлопці провели з пічником профілактичну бесіду і вирушили в «рейд», щоб зафарбувати рекламу, яка спотворює місто. Фарбу активісти придбали за свій рахунок. Пічник Олександр спочатку сперечався з активістами і говорив, що особисто він жодних написів не залишав. Хоча при цьому й не заперечував, що наймав для цього людей     — мовляв, давати офіційно рекламу в газетах або на телебаченні для нього дуже невигідно і дорого. Крім того, пічник чинив опір і не хотів нічого зафарбовувати. Тоді активісти ввічливо пояснили йому, що так буде краще, ніж оплачувати збиток, який нарахує міськрада. Почали з написів на бульварі Кучеревського біля стадіону «Дніпро-Арена».

Городяни однозначно висловлюються проти такої реклами і вважають, що вона спотворює Дніпро. Подібну «працетерапію» з виховною метою більшість громадян схвалює. У міській раді з радістю й полегшенням зустріли звістку про те, що вандал нарешті спійманий. Там зазначають, що з подібними порушеннями активно борються управління реклами і КП «Земград», регулярно усуваючи подібні написи, зокрема рекламу поїздок до окупованого Криму. Для посилення боротьби з незаконною рекламою в КП «Земград» навіть створено спеціальний відділ, який займається виключно видаленням рекламних оголошень, розклеєних на стовпах, деревах і будівлях. У мерії закликають усіх небайдужих городян зробити свій внесок в очищення міста від «рекламного сміття». Мер міста Борис Філатов на своїй сторінці у Facebook також прокоментував ситуацію з пійманням «Пічника». «Легендарного «Пічника», що спотворив усе місто своїми написами, упіймано і змушено зафарбовувати власне неподобство. Ліберали лютують, що людину позбавили свободи і без суду залучили до примусової праці. А я б, як легендарний Андрій Фабр, славної пам’яті Катеринославський губернатор, ще особисто поров би вандалів різками в районі», — написав у мережі міський голова Дніпра.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: