Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Для воїнів АТО і не тільки

У Херсоні відкрили сучасний центр медичної реабілітації
28 березня, 2018 - 11:48
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

На базі комунального закладу «Обласна лікарня відновного лікування» відкрилася перша черга центру високоспеціалізованої медичної реабілітації. Центр створений для надання професійної допомоги військовим, які зазнали травм у зоні АТО, а також для допомоги іншим групам населення.

За словами головного лікаря «Обласної лікарні відновного лікування» Вікторії ВАГНЕР, проект розрахований на три роки. На його втілення планується витратити 30 млн гривень. 27 млн — із Державного фонду регіонального розвитку та 3 млн — з обласного бюджету Херсонщини. На першому етапі проведений ремонт одного поверху будівлі центру та закуплене обладнання на 5,8 млн гривень. А ідея центу реабілітації з’явилася після загрози закриття самої лікарні.

«Коли постало питання закриття залізничної лікарні, на її базі було створено лікарню відновного лікування. Тут є унікальний реабілітаційний корпус, де можна розмістити усі види відновного лікування. Я написала проект центру реабілітації, який є дуже актуальним сьогодні, в умовах бойових дій, які тривають, — розповідає «Дню» Вікторія Вагнер. — Перша черга включає лінійку обладнання для лікування опорно-рухового апарату та частково неврології. Другий етап — це водолікування, масажі, лікування парою тощо. І на третьому етапі буде придбано діагностичне обладнання, яке допомагатиме в оперативному лікуванні. Ідея полягає в тому, щоб хворий пройшов увесь комплекс лікування й реабілітації в одному закладі».

В центрі є кабінет механотерапії, кабінет магніто— та електротерапії, ударно-хвильової терапії, зал кінезіотерапії та кабінет лазеротерапії й тракційної терапії. За словами головного лікаря, персонал лікарні проходить додаткове навчання для роботи з новим обладнанням. Уже за тиждень-два реабілітаційний центр прийме перших пацієнтів. А в майбутньому в лікарні треба розширювати персонал, додає головлікар.

«Сьогодні такий заклад необхідний. Ми актуалізували це питання, адже військових, які повертаютьcя травмовані з війни, реально немає де лікувати. Ми відправляємо їх у Київ, там — у Львів, а звідти — в Європу. Коли ми завершимо всі етапи створення цього центру, він буде одним із кращих в Україні, — говорить Вікторія Вагнер. — Однак він працює не тільки для військових. Кожен житель області може потрапити до нас на лікування».

 

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон
Газета: 
Рубрика: