Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дні «Дня» в Запоріжжі

«Ваші проекти мають бути дороговказом для журналістів», — викладач
18 листопада, 2015 - 19:33

Цієї п’ятниці уперше на запрошення Запорізького національного університету ціла «команда» «Дня» представить наші книжкові новинки. Головний редактор відрядила для презентації публіцистичного триптиху (книг «Котел, або Справа без терміну давності», «Я — свідок. Записки з окупованого Луганська» та «Катастрофа і Тріумф. Історії українських Героїв») його авторів-упорядників — Івана Капсамуна, Валентина Торбу та Марію Семенченко.

Знайомство «Дня» і ЗНУ має вже понад десятирічну історію. Його ініціатор, зступник декана факультету журналістики університету Віктор КОСТЮК, розповідає: «Почалося усе з опрацювання зі студентами на парах матеріалів газети. «День» привернув увагу саме матеріалами розумних людей, гордості нації. А тепер майже щороку наші студенти беруть участь у Літній школі журналістики, маємо майже всі ваші книги, студенти слухають як вибірковий курс «Книжкові проекти газети «День». А на «Вступі до спеціальності» на першому курсі всі читають твір Джеймса Мейса «Повість про двох журналістів». Для його обговорення спеціально присвячується пара. Бо історія із Волтером Дюранті, описана Джеймсом Мейсом, є доволі повчальною — якщо ти журналіст, то відповідаєш за свою роботу навіть після смерті. Це не тільки погляд на журналістську етику, а й на українську історію, яку ми не знаємо. На парах ми зі студентами завжди завдяки подібним творам доходимо висновку, що журналістика має бути четвертою владою. Хіба це не дороговказ для журналіста? Тож наша співпраця давня і продуктивна», — узагальнює пан Віктор.

Що ж до безпосередньо запрошення «Дня» у ЗНУ Віктор Костюк говорить: «Оскільки у нас є дисципліна «Книжкові проекти «Дня», то одна справа — коли ми розповідаємо про них студентам, і зовсім інша   — коли студенти можуть поспілкуватися із авторами. Це дуже актуальні проекти, присвячені подіям на Донбасі. Зокрема, «Котел» — історія кінця 1990-х — початку 2000-х, де висвітлено і вбивство Гонгадзе, і той «котел», у якому ми сьогодні опинилися. Газета дає можливість зрозуміти, хто ми є, якого роду і чому в нас така непроста доля сьогодні. І це формує думку про те, що кожен із нас відповідальний за свої вчинки: як проголосував, як виконуєш свої обов’язки. Це дуже потрібне розумне чтиво».

20 листопада відбудеться лекція-презентація для студентів і круглий стіл на тему «Новітня історія України і медіакультура. Переосмислення», запрошено студентів, викладачів та місцеві ЗМІ. Запоріжці, не пропустіть!

Віталій АНДРОНІК, Запоріжжя. ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»
Газета: 
Рубрика: