Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дніпро: орієнтувались на досвід європейських міст

28 грудня, 2021 - 15:08

Цьогоріч у Дніпрі за рішенням мерії збільшено кількість новорічної ілюмінації та святкових локацій. Прикрашають сквери та парки в усіх районах міста. Так у сквері на Слобожанському проспекті, що на лівому березі Дніпра, встановили 8-метрову ялинку та казкові фігури. Проспект та вулиці прикрасили орієнтовно 2 кілометри гірлянд. «У підготовці новорічних локацій ми орієнтувалися на досвід європейських міст – Відня, Лондона, Парижа. Наприклад, в центрі міста, на вулиці Харківській, на частині проспекту Дмитра Яворницького, на вулиці Воскресенській, вулиці Січових стрільців, змонтовано «віденські» люстри заввишки 5 метрів, а також «зоряне небо». Цікава локація буде на Фестивальному причалі – там встановлено 30 світлових фігур», – розповів начальник управління інфраструктури департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради Дмитро Коробов.

А от ялинку із центральної площі Героїв Майдану цьогоріч перенесли до новоствореного скверу Прибережного. Там також змонтували світловий «фонтан». У парку Зелений Гай гостям, що прийдуть до новорічної ялинки, запропонують святкову театрально-інтерактивну виставу, а також взяти участь у конкурсах з солодкими подарунками. «Загалом в парку ми встановили дві ялинки. Головна – на центральній площі, її висота 12 метрів. Друга у нижній частині парку. Вона трохи менша –  8 метрів. Обидві прикрашені у класичному стилі – іграшки та гірлянди», – розповів директор КП «Міська інфраструктура» ДМР Олексій Тесля. Окрім ялинки відкрили ще й ковзанку. Першими покаталися вихованці школи зимових видів спорту та продемонстрували видовищні виступи.

У центрі ж Дніпра головна 20-метрова ялинка на Європейській площі. «Це найвища лита ялинка в Україні. Вона безпечна, повністю екологічна та зроблена з незаймистих матеріалів», – розповідають у мерії. Всіх охочих запрошують зустріти 2022-й новий рік саме на Європейській площі, де підготовлено святкову програму. «Зустрічати Новий рік не за столом у квартирі, а на площі у середмісті разом із сотнями або навіть тисячами містян – добра європейська традиція», закликають організатори з програми «Культурна столиця». (https://www.facebook.com/kust.dnipro/posts/4551322664987611).

Щодо культурних заходів, то цьогоріч у Дніпрі відмовилися від великих масових гулянь, але в усіх районах міста, зокрема у палацах культури, пройдуть родинні свята – з дотриманням карантинних норм. «У палацах культури ми підготували понад 150 різних заходів: мюзикли, інтерактивні ігри, майстер-класи та багато інших розваг для дітей та дорослих. Також пройдуть заходи в рамках традиційного проєкту «Народна філармонія»: це буде безкоштовний перегляд новорічних фільмів українського виробництва. У парках та скверах міста теж будуть розваги, ігротеки та святкові зустрічі», – каже начальник управління культури департаменту гуманітарної політики ДМР Євген Хорошилов.

Напередодні нового року у Дніпрі також стартував конкурс для ОСББ та ЖБК на кращу дворову ялинку – «Свято біля дому». Щоб долучитися, будинкові об’єднання мають прикрасити до новорічних свят подвір’я чи під’їзд. За словами організаторів, конкурс допоможе ще більше налагодити комунікацію між мешканцями будинку. За правилами люди голосуватимуть, хто найкраще прикрасив свою територію. Переможцям приготували подарунки. Це будуть різноманітні цікавинки з дизайн-кодом міста: від парасьольок до наборів ялинкових прикрас.

Міський голова Дніпра Борис Філатов дуже задоволений великою роботою з підготовки до святкування Нового року. Своїми емоціями він поділився у «Фейсбуці». «Стрічка просто завалена фотографіями передноворічного Дніпра шаленої краси. Цього року ми дуже постаралися зробити для людей справжню казку. Чергове безглузде скиглення «опозиції» та «активістів», які в черговий раз завели стару шарманку про «а краще б витратили мільйони на щось корисне», просто розчинилося в схваленні та захопленні городян. Адже люди інтуїтивно зрозуміли основний мотив міської влади, який полягав не в бажанні пустити пилюку в очі, а в прагненні створити атмосферу Чуда. З кожної праски нас бомбардують «новинами» про можливу війну, економічну кризу, відключення електрики та політичні переслідування. А ми просто хочемо жити, любити та вірити у Майбутнє. І ніхто, ніхто не заборонить нам це робити. Насолоджуйтесь Дніпром, дорогі мої земляки. Працюємо для вас. І окреме спасибі Gennady Korban за чудові ідеї та їхню реалізацію», – написав міський голова Дніпра.

 

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: