Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дніпро отримав шанс залишитися зеленим містом

Депутати міської ради ухвалили мораторій на вирубування дерев
25 липня, 2019 - 12:25
ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ МІСЬКРАДИ М. ДНІПРО

Як пояснюють у мерії, йдеться про повну заборону на видалення та кронування здорових дерев на міській території. Відповідну петицію подали мешканці Дніпра і вона швидко набрала понад тисячу голосів.

Електронну петицію було складено під час масових протестів городян, які намагалися зупинити видалення старовинних платанів на вулиці Короленка. Майже два тижні активісти екологічних організацій та небайдужі громадяни охороняли зелені насадження, але чиновники вдалися до хитрощів. Комунальники під охороною варти спиляли дерева рано-вранці, коли жителі міста ще не прокинулись. Необхідність видалення дерев представники мерії пояснювали тим, що вулицю Короленка вирішено перетворити на пішохідну зону, а перед тим треба замінити застарілі підземні комунікації. Обурені громадяни влаштували в центрі Дніпра «похорон дерев» — труну з зеленими гілками вони пронесли центральним проспектом міста аж до самої мерії. Дехто з активістів намагався поскаржитись на чиновників Президенту Зеленському під час його недавнього візиту до Дніпра.

Так чи інакше, але в мерії вирішили дослухатися до думки громадян. Адже останніми роками у колись зеленому місті вирубали та «омолодили» під стовп тисячі дерев. Деякі вулиці Дніпра після таких «реконструкцій» взагалі залишились без зелених насаджень і перетворилися на «кам’яну пустелю». Тепер після рішення депутатів з’явився шанс на збереження зелених насаджень, які стрімко скорочувались. Утім, нинішнє рішення має суттєву обмовку — воно не стосується аварійних і фаутних дерев. Міський голова Борис Філатов під час сесії пообіцяв, що доки не ухвалять новий порядок вирубування дерев у місті, а також не вирішать питання їх пересаджування, виконком не даватиме дозволу на видалення. Нові правила має розробити департамент парків і рекреації.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: