Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Дніпропетровщина – це Сталінград. Ворог не пройде!»

Обласна та міська влада тримають ситуацію під контролем
28 лютого, 2022 - 16:42
ФОТО REUTERS

Так охарактеризував ситуацію у Дніпрі та області Геннадій Корбан, керівник Центру тероборони Дніпра. Він звернувся до городян і запевнив, що турбуватися нема про що, город під надійним захистом, як це було у 2014 році. "Хотів би поінформувати мешканців міста та мешканців області - ситуація у Дніпрі та області, у містах області стабільна, все працює, вся інфраструктура функціонує. Електротранспорт и все, що пов'язано з нормальним життєзабезпеченням, – все працює!»

Окремо Геннадій Корбан приділив увагу чуткам про проникнення диверсійно-розвідувальних груп та військ противника на Дніпропетровщину. «Можу запевнити громадян – на території нашої області сьогодні немає ДРГ, немає російських військ, думаю, вони бояться», заявив Геннадій Корбан. Як раніше він зазначив у Фейсбуці, Дніпро має належну підготовку, щоб відбити ворожий напад.

Комунальні служби міста системно допомагають територіальній обороні. «Вони виготовляють «їжаків», щоб не пустити танки на місто. Встановлюють бетонні блоки, розставляють і викопують їх під мінування мостів та переїздів. Можу достеменно сказати, з високою ймовірністю, зайти в місто військам російських окупантів буде складно. Тож скоріше обійдуть, ніж увійдуть», – написав Корбан.

Незважаючи на те, що рано-вранці 24 лютого по військових об'єктах, розташованих на території Дніпропетровської області, було завдано вісім ракетних авіаударів, під час яких постраждали аеропорт, військові склади та частини, міст та об'єкти ППО, більше атак з повітря не спостерігалося, а війська супротивника ще далеко.

Запевняють, що все під контролем та представники обласної влади – голова облдержадміністрації Валентин Резніченко та голова обласної ради Микола Лукашук. "Ворог хоче зламати нашу волю, але ми не дамо це зробити", - сказав дніпропетровський губернатор.

Тим часом у Дніпрі та області триває загальна мобілізація. До лав ЗСУ до Дніпропетровських обласних та районних терцентрів комплектування вже відправлено 1,5 тис. мешканців. Про це на брифінгу повідомив підполковник Олег Руських. Наразі йде комплектування ЗСУ, Нацгвардії, тероборони. “Дуже багато добровольців, які бажають захищати Україну. Працюємо цілодобово. У цей складний час ми маємо об'єднатися, мужньо та рішуче відстояти нашу Батьківщину”, - наголосив Олег Руських. У Дніпрі через величезну кількість людей, які бажають записатися в територіальну оборону, довелося відкрити другий мобілізаційний центр поряд із будівлями облдержадміністрації та обласної ради. Серед добровольців виявилося понад півсотні дніпровських «ультрас» - фанатів футболу, які брали активну участь у подіях Євромайдану. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook колишній директор КП "Патріот" Ігор Куликовський.

Кілометрові черги утворилися і на станції переливання крові. Люди масово здають кров, щоб допомогти пораненим бійцям та постраждалим цивільним. Кров знадобиться вже для перших поранених, яких доставили з Донбасу. Як кажуть лікарі, на донацію крові одразу лягають по 18 людей. Дніпропетровська обласна станція переливання крові працює на проспекті Богдана Хмельницького, 17.

Через початок війни та велику кількість добровольців міська влада Дніпра збільшила фінансування територіальної оборони. Рішення ухвалили депутати на позачерговій сесії міськради, яка відбулася у форматі ZOOM-конференції. Було виділено з міського бюджету 100 мільйонів гривень. Перерозподіл бюджетних коштів дозволить посилити заходи безпеки у Дніпрі та захистити людей. Департамент громадського порядку та цивільного захисту міськради надаватиме послуги з технічного обслуговування та ремонту автотранспорту та плавзасобів Сил територіальної оборони ЗСУ, у тому числі добровольчих формувань Дніпровської міської територіальної громади. Також їм надаватиметься фінансова підтримка. Крім того, за ці кошти закуплять медикаменти, у разі потреби — продукти харчування та засоби радіозв'язку.

Мер Дніпра Борис Філатов оголосив про політичне перемир'я у міськраді. Після позачергової сесії міськради було досягнуто домовленості про мораторій на політичну боротьбу у місті. Як повідомив Філатов у «Фейсбуці», у міській раді більше немає фракцій, партій та груп. Мер Борис Філатов та лідер опозиційної партії «Громадська сила» Загід Краснов потиснули один одному руки та оголосили мораторій на будь-яке з'ясування стосунків. "Депутати "Пропозиції", "Європейської Солідарності", "ОПЗЖ", "Слуги Народу", "Громадської Силі" та "Блоку Вілкула" публічно та відкрито заявили про те, що у них немає між собою жодних протиріч", - написав мер.

Інший опозиціонер – Олександр Вілкул звернувся до мешканців Кривого Рогу – земляків президента України Володимира Зеленського. «Прошу зберігати спокій, довіряти нашій українській армії, Нацгвардії, теробороні та міському штабу. Ми маємо точну інформацію, що зараз у медіа- та соцмережах, супротивником свідомо запускаються цілі хвилі дезінформації. Мета – домогтися паніки. На місцях практично цілодобово перебувають мер Кривого Рогу Юрій Вілкул, губернатор Валентин Резніченко, голова облради Лукашук та мер Дніпра Філатов. Ми працюємо, ніхто не біжить і бігти не збирається. Українці вміють єднатися. Ми сьогодні всі разом, без поділу на партії, політичні уподобання та вчорашні розбіжності. Це було в іншому – мирному житті. Наша мета – зберегти нашу країну та наші міста», - написав у «Фейсбуці» Олександр Вілкул.

 

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Рубрика: