Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дністер – без ГЕС

Мінприроди проти будівництва семи гідроелектростанцій на річці міжнародного значення
13 січня, 2016 - 12:38

Нечасто позиції екологів-активістів та Міністерства екології та природних ресурсів збігаються. Винятком із правила стала реакція обох сторін на рішення ПАТ «Укргідроенерго» збудувати сім гідроелектростанцій у верхній течії Дністра, зокрема у межах Національного природного парку «Дністровський каньйон». Спочатку проти такого будівництва виступили експерти ГО «Екологія-Право-Людина», а тепер Мінприроди надіслало листи до Івано-Франківської ОДА, Тернопільської ОДА та Чернівецької ОДА, щоб вони не допустили порушення природоохоронного законодавства і знищення територій та об’єктів природно-заповідного фонду внаслідок будівництва каскаду ГЕС на Дністрі.

«Перелік порушень, до яких призведе можливе будівництво ГЕС, вражає: втрата природних комплексів трьох національних парків, порушення українських законів та міжнародних зобов’язань України, зникнення рідкісних видів риб тощо. Тепер у представників трьох вищевказаних ОДА немає жодних аргументів на користь ГЕС — незаконність та жахливі наслідки будівництва очевидні!» — коментує еколог «ЕПЛ» Петро Тєстов. У відповіді Мінприроди також ідеться, що ідея будівництва каскаду ГЕС викликала занепокоєння неурядових організацій у Молдові, експерти оцінюють потенційні наслідки для гідрологічного режиму Дністра та екосистеми річкового басейну в цілому.

Тепер активісти очікують реакції від «Укргідроенерго» («День» зі свого боку чекає відповіді на редакційний запит, чи будуватимуть ГЕС після рішення міністерства), а також сподіваються на громадський та медійний контроль за ситуацією.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: