Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

До 440-річчя Острозької академії

Розпочався міжнародний інтелектуальний марафон мудрих висловів
14 квітня, 2016 - 11:51
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Міжнародний інтелектуальний марафон «Немає друга понад мудрість» (І. Франко) — проект Національного університету «Острозька академія», організований до 440-річчя першого вищого навчального закладу України та Східної Європи — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Нагадаємо, цьогоріч відповідно до Постанови Верховної Ради України від 2 лютого 2016 року № 971-VIII цей ювілей відзначається на державному рівні.

До 1 серпня 2016 року всі охочі можуть залишити на інтернет-сторінці проекту 440.oa.edu.ua власний мудрий вислів для нащадків. Учасник марафону може запропонувати один вислів, обмежений 440 знаками. Після модерування вислів потрапляє у список для голосування. Фрази, які набирають найбільшу кількість голосів, потрапляють у список 440 висловів. Із цього списку найбільш рейтингові будуть відібрані до переліку ТОП-25 премудростей (число 25 символізує ювілей української незалежності). Список-440 буде видано окремою книжкою, а ТОП-25 премудростей викарбують на в’їзній Тріумфальній арці Острозької академії, яку планують збудувати до відзначення ювілею в жовтні.

Свого часу Михайло Грушевський говорив, що Острозька академія в ХVІ—ХVІІ століттях була відома як «перше огнище нової освіти, нового шкільництва, нового духовного життя». Вона «...одна блискучою зорею ясно світила на всю Україну... якраз тоді, коли була найбільше потрібна. І в цьому її віковічна слава», — писав Іван Огієнко.

Ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник особисто долучився до марафону, написавши: «Віра полягає в тому, що ми віримо в те, чого не бачимо, але нагорода за віру — це можливість побачити те, у що ми віримо».

«Хочете назавжди увійти в історію Острозької академії? Тоді необхідно взяти участь у проекті. Цей марафон дає унікальну можливість залишити свій інтелектуальний продукт для наступних поколінь. Тому в кожної людини в нашій країні є шанс, активізувавши мислення, написати такий вислів, який буде закарбований на сотні років», — розповідає Ігор Пасічник.

Ірина ПОКОТИЛЬСЬКА
Газета: 
Рубрика: