Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дострокова відставка. Далі – суд?

Чому на позачерговій сесії Жмеринської міської ради 26 із 35 депутатів проголосували за припинення повноважень міського голови Жмеринки Анатолія Кушніра
24 травня, 2018 - 11:40
ФОТО VINNITSA.INFO

За ініціативи депутатського корпусу 22 травня було скликано позачергову сесію Жмеринської міськради. На розгляд депутатів винесено чотири питання, які стосувалися здебільшого звітів заступників міського голови. Але, за словами секретаря міськради Юрія Світлака, жоден із доповідачів не з’явився на сесійне зібрання. Через ігнорування депутатських вимог вони вирішили розпустити виконком, а міського голову відправити в дострокову відставку, оскільки він, на їхню думку, не справляється з наданими йому повноваженнями.

«Депутати подали ініціативу про негайне скликання сесії міськради щодо заслухання звітності заступників міського голови. Але вони проігнорували нашу вимогу і не відзвітували про діяльність підпорядкованих департаментів та відділів. Не було надано пояснення, чому вони не з’явилися на сесію, чи вони на лікарняному, чи у відпустці. Депутати заслухали кілька скарг від громадян на діяльність виконавчих органів міськради і мали чимало запитань до заступників, які ховаються від звітів. Зрештою визнали роботу першого заступника міського голови незадовільною. А через зауваження до роботи міського голови постало питання про дострокове припинення його та розпуск виконкому міськради. Головуючий поставив цю пропозицію на таємне голосування. І рішення було ухвалено. Тобто 26 присутніх депутатів проголосували «за», це дві третини від загальної кількості. За законодавством цих голосів цілком достатньо для того, щоб припинити повноваження мера міста через невиконання його посадових обов’язків», — прокоментував секретар міськради Юрій СВІТЛАК, який нині виконує обов’язки міського голови міста Жмеринки.

Сам Анатолій Кушнір називає депутатське зібрання неправомірним. Каже, що відповідно до законодавства, скликати позачергову, коли призначена чергова сесія (на 14 червня), є порушенням. «Понад те секретар міської ради, не розуміючи регламенту, дав розпорядження про скликання сесії від свого імені, хоча я, як міський голова, перебував на своєму робочому місці. Це також суперечить і законодавству, і регламенту, — говорить Анатолій Кушнір. — Тому я обов’язково подаватиму до суду на неправомірні дії секретаря та депутатського корпусу. До робочого кабінету мене вже не допускають, сьогодні забрав трудову книжку і чекаю на решту документів для формування позовної заяви. Знаю, що зараз звертаються з погрозами до працівників виконавчого комітету. Але я цього не боюся, бо на останніх виборах отримав 70% голосів від громади. Люди за мною, значить, будемо боротися».

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування», повноваження міського голови достроково можуть бути припинені в разі його особистого звернення, через судове обвинувачення, зміну громадянства чи смерть, а також, якщо він порушує Конституцію України або закони України, права і свободи громадян та не забезпечує здійснення наданих йому повноважень. Рішення ухвалюється відповідною радою шляхом таємного голосування не менше як двома третинами голосів від загального складу ради. Оцінку доказам і фактам, які будуть надавати сторони у судовій справі, визначатиме тільки суд. А триватиме процес щонайменше рік.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина
Газета: 
Рубрика: