Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Електрика – з каналізаційних стоків

У Дніпрі впроваджують європейські технології видобутку біогазу
5 липня, 2017 - 12:54

Його видобувають із каналізаційних стоків з подальшим виробництвом електроенергії. Перша в Україні біогазова електростанція на базі комунального підприємства «Дніпрводоканал» дасть змогу не лише виробляти електроенергію з нетрадиційної сировини, а й повністю розв’яже серйозну екологічну проблему, пов’язану із забрудненням довкілля. Мулові осади каналізації, що забруднють грунт і атмосферу, тепер перероблятимуть на метан, який і стане паливом для електростанції. Залишок буде захоронено без жодної шкоди для екології.

Донедавна в Україні не було подібних європейських технологій. Інвестори не ризикували вкладати свої кошти в такі проекти. Захоронення небезпечних мулових осадів здійснювалося на спеціальних полях, а бактерії заражали навколишні водойми і підземні води, грунт, повітря насичувалося газами. З року в рік площі під мулові поля розширювалися, забруднюючи дедалі нові території. Обласна влада зуміли знайти інвестора і переконати його вкласти 320 мільйонів гривень у будівництво біогазової електростанції, а міська рада Дніпра повністю підтримала цей інвестиційний проект.

Меморандум між ДніпрОДА, міськрадою Дніпра, «Дніпрводоканалом» та інвестором уже підписано. Тепер проблему каналізаційних стоків буде розв’язано, а місто отримає додаткову електроенергію у розмірі 25,5 МВт на рік. У серпні цього року в Дніпрі розпочнеться будівництво першої в Україні біогазової електростанції. Її пуск в експлуатацію заплановано через 15 місяців. Усі підготовчі роботи, зокрема необхідні дослідження, було проведено заздалегідь. Суть австрійської технології полягає в тому, що органічні відходи розкладаються під впливом бактерій у спеціальному ферментаторі, де виділяється біогаз. Потім цей газ спалюватиметься в газопоршневих установках потужністю 3000 КВт/ч для отримання електроенергії. Це вистачить, аби забезпечити електрикою промислове підприємство чи десять багатоповерхівок. Залишок від переробки стає нейтральним і може бути захоронений на мулових полях без жодної шкоди для екології. До того ж, його об’єм тепер — значно менший, ніж первинний, оскільки вся органіка, небезпечна для здоров’я людей, перетворюється на газ. У Дніпропетровській облдержадміністрації сподіваються, що надалі біогазові електростанції буде побудовано на станціях аерації всіх великих міст регіону.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: