Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Енергетичне розблокування» Криму

Рефат Чубаров анонсує законодавче закріплення відключення півострова від електроенергії з 1 січня
9 грудня, 2015 - 11:44
Рефат ЧУБАРОВ
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА

«Енергетична блокада» Криму завершилася. Частково. Минулої ночі «Укренерго» поновило електропостачання лінією «Каховська-Титан» у 220 мегават.

Через бездіяльність української влади щодо деокупації Криму громадські активісти, в тому числі з меджлісу кримських татар, були змушені вдатися до партизанських методів. Після початку продуктової блокади півострова, в ніч з 21 на 22 листопада, активісти підірвали опори ЛЕП в Херсонській області, відключивши АР від ОЕС України. Їх першочерговою вимогою було звільнення політичних в’язнів у Криму. В результаті два тижні окупована українська територія перебувала у темряві — підсвічувалися лише стратегічні об’єкти та плакати з Путіним, а люди звикали до віяльних відключень.

Та першими не витримали нерви в ініціаторів акції, які на початках проявляли рішучість та анонсували ще й «морську блокаду». За рішенням лідерів меджлісу кримських татар, ремонтників було допущено до пошкодженої ЛЕП. «Оскільки в Криму назріває гуманітарна катастрофа, то на Джемілєва і Чубарова чиниться сильний тиск не з боку України, а з боку міжнародного співтовариства — це Франція та інші. Вони до кінця нас не розуміють, — розповів координатор блокади Криму Ленур Іслямов у ЗМІ. — Страждають лікарні, дитячі садки тощо. Мустафа погодився, і ми включаємо одну гілку, яку вибрала сама влада». Слід акцентувати на тому, що відновлена гілка електромережі веде до підприємства «Кримський Титан», яка належить олігарху Дмитру Фірташу, що нині перебуває в Австрії.

Головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко наголосив також: «Хочеться поаплодувати Кремлю — як професіоналам високого класу. Так класично розвести — оцініть красу гри. Хтось із друзями вчора-позавчора особисто нагинав непохитного Мустафу і Рефата. Аж до прес-конференції в неділю — збоченці-технологи... А в понеділок, близько 16.00, вкидається новина: «ФНП відмовилася від податкових претензій до Ліпецької фабрики Roshen на 70 млн руб...» — написав він у «Фейсбуці».

Дмитро КРИВЦУН, «День»
Газета: 
Рубрика: