Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Естафета небайдужості

Вінницькі волонтери почали роздавати профілактичні й дезінфікувальні засоби безхатченкам
18 березня, 2020 - 19:37

«З усіх можливих джерел наголошують на тому, що всі мусять залишатися вдома. І це правильно. Але що робити тим, у кого дому немає, як їм уберегтися від смертельного вірусу?» — ставить риторичне запитання голова громадської організації «ВІСЬ» Світлана ДУБИНА. Йдеться про безхатченків, які навіть у непандемічний період мають проблеми з особистою гігієною. У потоці різноманітних розпоряджень та рішень ці люди без дому залишилася поза увагою влади, хоча не за межами міста. Із закриттям вокзалів і громадських місць вони перемістилися на смітники, що в рази підвищує ризик інфікування, а отже, — небезпеки. Щоб хоч якось зарадити ситуації, Світлана Дубина кинула клич у Facebook — поділитися з безхатченками антибактеріальними серветками та дезінфікувальними засобами. Першу партію уже розповсюдили.

«Сьогодні роздали все, що змогли купити, бо зараз не дуже то й накупиш — оптом не продають ніде, і я їх розумію, — розповідає Світлана. — Збирали по три-чотири штуки в аптеці. Загалом придбали 20 упаковок антибактеріальних серветок. На це були використані кошти, що їх надала «Подільська громада» на проєкт «Світлі вчинки», який покликаний допомагати саме безхатькам. Роздали все на залізничному вокзалі. Нас зустріли спокійно, без агресії. Наступний похід плануємо на четвер, 19 березня, коли безхатченків будуть годувати. Я не переконую нікого ходити разом зі мною, тим паче в нинішній ситуації. Якщо бажаєте допомогти серветками — то будь ласка, це дуже вітається. Спиртові розчини, навіть із запахом, не приймаємо. Антибактеріальні та антисептичні — будь ласка.

Можливо, хтось скаже мені, що такі кроки — наче «стріляти з рогатки по горобцях». Але я вважаю, що цим людям варто дати шанс. Про них просто забули, хоча за таких екстремальних умов вони стали не просто уразливішими, а голі й босі. І разом з тим присутні у майже всіх громадських місцях. Найбільше безхатченки зараз стурбовані тим, що закривають вокзали, тобто вони позбудуться навіть того неформального місця, де могли б мати бодай якийсь прихисток. Підуть собі на смітники, хоча вже нині вони настільки в антисанітарії, що це просто нереально. А якщо десь їх ухопить вірус, то це буде справжнє вогнище... Їх ніхто не інформує про епідемічну ситуацію, вони не чують новин, інформацію довідуються від перехожих... Не знаю, чи наша ініціатива якось допоможе вберегти цих людей. Чесно. Але я вірю в те, що роблю. Вірю в силу естафети небайдужості».

Як писав «День», саме очільниця громадської організації «ВІСЬ» Світлана Дубина порушила у Вінниці тему безхатченків і об’єднала торік довкола неї державні структури, органи соцзахисту і громадських активістів. За свою діяльність Світлана Дубина одержала символічну Корону «Дня» — за сміливість побачити те, чого не хочуть помічати інші.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця
Газета: 
Рубрика: