Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Естетично, екологічно і зручно

На вулицях Хмельницького встановили вже сім підземних контейнерів для сміття
8 жовтня, 2019 - 09:54
ФОТО З FACEBOOK-СТОРІНКИ ОЛЕКСАНДРА СИМЧИШИНА

Перші підземні сміттєві баки облаштували в місті минулого року. Тоді таке ноу-хау місцеві жителі сприйняли з лукавою посмішкою, каже міський голова Олександр СИМЧИШИН, дехто навіть називав «дурницею», мовляв, у місті є інші нагальні проблеми. Та тепер хмельничани самі звертаються до міської ради з проханням встановити підземні контейнери в їхньому мікрорайоні. Наразі завершуються роботи зі встановлення сміттєвих баків на вулиці Грушевського, напроти Хмельницького колегіуму імені Козубняка. Ще один монтують на вулиці Кам’янецькій. Це вже другий підземний контейнер у цьому районі. Підземний бак з’явився також на вулиці Молодіжній. І якщо перші два були закуплені виключно за кошти міського бюджету (по 270 тисяч кожен), то третій придбали на умовах співфінансування з Хмельницькою обласною радою та ОСББ.

«Сім підземних контейнерів для сміття вже встановлено в різних локаціях Хмельницького. Ще два — в планах до кінця року. Це естетично, екологічно, зручно і сучасно, встановлюють їх на кількох вулицях обласного центру, — відзначив міський голова Хмельницького. — Не можу сказати, що все вдалося відразу, але з часом люди вчаться не викидати у такі баки ялинки і скляні банки з огірками, не складати сміття поруч, дедалі менше намагаються запхати у бак те, що туди не вміщається. Маємо авто, що обслуговує саме такі сміттєві майданчики. Підготували для нього фахівців, бо система його управління така, майже як у невеликого літака. Переконаний, що Хмельницький має бути не лише комфортним, а й естетичним. Саме тому крок за кроком ідемо до того, щоб максимально прибрати традиційні наземні баки».

Як писав «День» (№ 98 від 6 червня 2018 р.), перші баки у Хмельницькому, які з’явилися торік, розмістили в центральній частині міста. Ємність одного становить три кубометри. Тобто він може замінити чотири євробаки. Головною перевагою підземних контейнерів є те, що сміття не розлітається вулицями міста, а неприємний запах не поширюється у двори. Вартість одного контейнера разом з установкою та проектними роботами минулого року склала 250 тисяч гривень, цього року — на 30 тисяч більше. Виготовляють контейнери в Португалії. Для забору сміття в місті придбали спеціальну машину з маніпулятором.

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День»
Газета: 
Рубрика: