Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гра в піддавки

Громада Андріївського узвозу обурена намірами влади скоригувати проект скандального готелю
4 липня, 2019 - 10:56
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Замість того щоб припинити скандальне будівництво готелю на Андріївському узвозі, КМДА дозволила внести до проекту правки. Учора відбулося засідання консультативної ради Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, де й розглянули оновлену версію готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом, який має з’явитися на Андріївському узвозі, 14—16.

Як розповідали представники забудовника ПП «Маркон», єдине зауваження від міста й експертів стосувалося висоти. Тож від планів будувати готель на сім поверхів заввишки у 30 метрів довелося відмовитися, тепер зупинилися на позначці 13 метрів. Проте в буферній зоні Софії Київської, яка включає Андріївський узвіз, дозволяється максимум 12 метрів.

Серед інших змін проекту — зменшення кількості готельних номерів, натомість — збільшення паркомісць. Тепер збираються будувати два рівні підземного паркінгу, перший на глибині сім метрів. Нікого не цікавить, що це схил пам’ятки містобудування «Замкова гора — Андріївський узвіз». До того ж, опорні стіни та пожежні заїзди заплановані на ділянках, на які забудовник не має жодних прав.

Представники ГО «Громада Андріївський узвіз» випадково дізналися про засідання консультативної ради й виступили перед її учасниками. Так, Ольга Рутковська нагадала, що у червні минулого року Київська міська рада проголосувала за зупинку будівництва і зниження поверховості, оскільки земельна ділянка розташована в межах охоронних зон пам’яток. У разі невиконання цих вимог Київрада збиралася розірвати договір оренди. Під тиском громади зробила це в листопаді минулого року, ухваливши відповідне рішення. А забудовник до цього часу вже мав звільнити земельну ділянку і привести її у стан, придатний для подальшого користування.

Активіст ГО «Громада Андріївський узвіз» Віталій БІЛЕЦЬКИЙ нагадав, що торік було відкрито кримінальне провадження за фактом самовільного захоплення земельної ділянки, яке й досі не завершено. «Досі не виконано жодної з вимог обох рішень Київради, недобудований об’єкт та прилегла частина вулиці Фролівської небезпечні для мешканців та відвідувачів Узвозу, — продовжив він. — Натомість ПП «Маркон» та «Каддор-груп» намагаються протягти через архітектурно-містобудівну раду «оновлену» версію багатоповерхівки. Ми наполягаємо на врахуванні наших пропозицій і на забезпеченні відновлення вулиці Фролівської, ліквідації наслідків будівельних робіт на ділянці №14 для житлового будинку та двору садиби №16 на Андріївському узвозі. У разі відмови наполягаємо на стягненні збитків з орендаря і реалізації концепції, наданої громадою, за бюджетний кошт».

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: