Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Громадянська взаємодопомога: ужгородський варіант

Нова ініціатива об’єднала більше 2700 небайдужих містян
14 квітня, 2020 - 19:53
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Екстремальні та надзвичайні ситуації є своєрідним потужним суспільним рентгеном, який «просвічує» істинну сутність людей. Хто ще вчора видавав себе за державника і всезнаючого управлінця — насправді виявився безпомічним невігласом, «успішні підприємці» разом зі своїми космічними статками зникли з публічного життя країни, а злодійкуваті натури не опускають мародерського шансу нажитися на бідах і тривогах найбільш соціально вразливих співвітчизників.

Та недарма кажуть, що світ не без добрих людей. На цьому тлі дедалі більшого негативу з особливою виразністю постають творці добрих справ, які у важку для багатьох хвилину знайшли можливість підтримати тих, хто цього сьогодні найбільше потребує.

В обласному центрі Закарпаття таку місію взяла на себе волонтерська ініціатива «Взаємодопомога Ужгород». Її координатор Олександр БІЛАК розповідає, що ініціатива об’єднала більше 2700 небайдужих містян — підприємців, меценатів, волонтерів — які вирішили підкласти плече своїм землякам, котрі нині опинилися у групі ризику: людям з інвалідністю, одиноким престарілим громадянам, малозабезпеченим багатодітним родинам, важкохворим, а також родинам, які в умовах карантину втратили заробіток.

За кожним з них закріпили різні райони міста та приміських сіл. Після обприлюднення ініціативи у ФБ до неї долучилися майже дві тисячі ужгородців, які виявили бажання сприяти роботі волонтерів. Показово, що телефонують в ініціативу не стільки ті ужгородці, які невідкладно потребують підтримки, скільки їхні знайомі та сусіди.

За три тижні діяльності ініціативи волонтери «Взаємодопомоги» надали допомогу 230 родинам. Їх забезпечують продуктами харчування, засобами гігієни та індивідуального захисту, ліками. Виконують волонтери і специфічні замовлення. Нещодавно вони отримали дзвінок з проханням допомогти придбати чистий медичний спирт чоловікові, який після операції потребував щоденного догляду та протирання ран. Позаяк ажіотаж навколо купівлі засобів захисту дуже великий, то і придбати спирт в аптеці теж важко, тому дістали для цієї сім’ї спирт.

Днями отримали дзвінок від жінки похилого віку, яка не могла вийти з дому, оскільки у неї не було маски і її не впускали до відділення банку і вона залишилася без коштів. Волонтери не лише забезпечили її засобами індивідуального захисту, але й завезли найбільш необхідні продукти. А багатодітні родини раз на тиждень «балують» доставкою смачної піци, яку на прохання волонтерів забезпечують підприємці міста. Можна лише уявити радість цих діток.

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, Ужгород
Газета: 
Рубрика: