Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Харків допомагає студентам із зони АТО

«Наш обов’язок — підтримати дітей до того моменту, доки вони зможуть адаптуватися», — помічник ректора
13 вересня, 2017 - 10:50

106 студентів Луганського аграрного університету, який 2014 року базується в Харкові, опинилися на межі голоду. Про це в дописі у «Фейсбуці» написала помічник ректора Олена ЗНАТКОВА. Вона попросила допомоги у всіх небайдужих та волонтерської організації «Станція Харків». Проблему з харчами вдалось виявити завдяки обов’язковим годинам спілкування. В університеті практикують індивідуальний підхід до студентів, адже практично кожен перебуває у скрутних умовах. У виші навчаються переселенці, студенти — учасники АТО, діти загиблих воїнів, які захищали Україну в зоні антитерористичної операції. Тож гостро стоїть потреба не лише в харчуванні, а й у психологічній допомозі.

«Ми з ними зустрілися, провели інтерактивні заняття, намалювали дерево проблем. Серед усіх проблем на першому місці виявилися їжа та умови оплати гуртожитку, — коментує «Дню» Олена Знаткова. — Вони виїхали з окупованих територій, де батьки не мають роботи, або інваліди, або втратили можливість працювати. Ці діти їдуть сюди в дуже складній ситуації. Тут, на новому місці, наш обов’язок — допомогти їм і підтримати до того моменту, доки вони зможуть адаптуватися до нового місця, нових умов, знайти якийсь підробіток, отримувати стипендію.

Менше ніж за добу після нашого звернення до «Станції Харків» надійшла фінансова допомога в розмірі 10 тисяч гривень. Волонтери закуповують за ці кошти макарони, крупи, масло — все необхідне. Потім передадуть це до навчального корпусу, де формуватимуться продуктові пакети. Крім того, студентський профком Харківського університету радіоелектроніки відгукнувся і теж допомагатиме нам.

Є також гостра потреба у психологічній допомозі. Тому що три роки діти перебували в інших умовах, де були інші пріоритети, тут у них ламаються стереотипи. Ми третій рік співпрацюємо з українською миротворчою школою, головною метою якої є — недопущення та урегулювання конфліктних ситуацій серед людей, які виїхали із зони АТО, та місцевими жителями. Ми будемо розробляти програму роботи з такими студентами. Також ми формуємо банк вакансій, щоб ці студенти могли підробляти у вільний від навчання час».

ДОВІДКА «Дня»

Луганський аграрний університет 2014 року був переміщений у Харків за наказом Міністерства аграрної політики. Вивезти з окупованої території виш нічого не зміг, тому своє існування фактично починав з нуля: було відновлено залікові книжки і науково-методичний комплекс. Нині він базується на території Харківського національного технічного університету сільського господарства імені П. Василенка та Харківського національного аграрного університету імені В. Докучаєва. В евакуйованому Луганському аграрному університеті зараз навчаються загалом 2500 студентів. Кількість студентів з окупованих територій порівняно з минулим роком зросла більше ніж наполовину. Якщо 2016 року їх було 46, то 2017-го — вже 106.

Людмила ЛУТИЦЬКА, Харків
Газета: 
Рубрика: