Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iнклюзивність на велосипеді

Херсонські активісти пропонують екскурсії для людей з інвалідністю
8 червня, 2018 - 12:23

Громадська організація «Велохерсон» спільно з місцевою велокав’ярнею запускають проект прогулянок містом та околицями на велосипедах для людей з інвалідністю. Суть у тому, щоб покатати на велосипедах тих, хто сам не може цього зробити. Для цього в активістів наразі є два велосипеди «Тандем» (для двох осіб) та досвідчені водії. Прогулянки — безкоштовні, час і дальність поїздки — за бажанням клієнтів. Записатися на екскурсію можна через сторінку «Велохерсон» у Facebook.

«Ініціатива більше стосується людей, які мають вади зору або опорно-рухового апарату, наприклад ДЦП. Їм важко їхати самим, а на «Тандемі» це можливо, адже водій триматиме рівновагу й відповідатиме за маршрут, а пасажир позаду отримуватиме невелике фізичне навантаження; хто може — дивитиметься довкола, а хто ні — спробуватиме такий вид транспорту, який в буденному житті для нього недоступний», — розповідає «Дню» голова «Велохерсона» Ярослав КОНЦЕВИЙ.

«Не ми вигадали цей проект. В Україні вже кілька років проходить національний веломарафон «Бачу! Можу! Допоможу!». Цей проект має на меті привернути увагу до проблем незрячих людей, — додає Ярослав. — Цього року вони визначили маршрут таким чином, щоб фінішувати в Херсоні на День Незалежності. Ми будемо їх зустрічати. Оскільки у мене є «Тандем», і ще один нам дали партнери, ми хочемо зробити цю ініціативу відомою і в Херсоні, щоб містяни теж долучилися до всеукраїнського руху».

Головне завдання на сьогодні — популяризувати цей проект, донести інформацію про нього до цільової аудиторії, каже Ярослав. «Ми готуємо лист, у якому опишемо цю ініціативу, й відправимо його в управління соціального захисту та інші організації, які працюють з людьми з інвалідністю, — зазначає велоактивіст. — Паралельно ми шукаємо спонсорів: можливо, хтось підтримає цей проект фінансово, і ми могли б купити ще один або два «Тандеми». Ми хочемо розвивати інклюзивний напрямок і готові до співпраці та пропозицій».

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон
Газета: 
Рубрика: