Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Історія — проєкт майбутнього»

У Луцьку відбудеться розмова з Ларисою Івшиною про книгу з біографією «Україна Incognita»
13 вересня, 2022 - 17:58

14 вересня о 12.00 в конференц-залі головного корпусу Волинського національного університету імені Лесі Українки відбудеться розмова з головною редакторкою газети «День» Ларисою Івшиною. Під час події буде презентовано дев’яте перевидання книги «Україна Incognita», яка стала «бабусею» книжкової серії «Бібліотека газети «День»», її першою «ластівкою». Цьогоріч їй виповнюється 20 років, проте провідна ідея цієї праці — ідентичність і модернізація — набула нині ще більшої актуальності. Українці мають думати про майбутнє, а для цього конче потрібне безперервне перенавчання нашої нації, потрібна надійна історична лоція. Є всі підстави стверджувати, що «Україна Incognita» є саме такою. Уже той факт, що книзі вже двадцять років, а її досі активно запитують, свідчить, що ця праця заслуговує на особливе ставлення.

Читачі «Україна Incognita» переконаються, що історія не є предметом застиглим, вона спрямована в майбутнє. Як пише головний редактор газети «День» Лариса Івшина: «Історія готує майбутнє з матеріалу замовника». «Бібліотеці й першій книзі Україна Іncognita – 20 років. Саме час оцінити уроки історії і як ми вчилися... Може, хоч тепер має бути очевидно: Історія, перенавчання народу – питання національної безпеки. За цей час можна було ще й здійснити успішну гуманітарну експансію. Путін «живиться» нашими гріхами. До речі, дуже показово, що, вкравши Крим, він оперативненько вніс поправки в шкільні підручники історії... І росте нове покоління сусідів, у свідомості яких закріплена збочена «карта світу» – де нашої країни нема. Це не жарт. Це і є війна за місце в історії», – нагадує головна редакторка газети «День» Лариса Івшина.

Ювілейне перевидання супроводжується післямовою головного редактора, написаною влітку 2022 року, по слідах драматичних подій російсько-української війни.

Регіональний тур здійснюється за сприяння Благодійного фонду підтримки ініціатив газети «День» та в рамках проєкту «Адвокати громад», що імплементується ГО «АНТС» за підтримки European Endowment for Democracy.

Рубрика: