Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iсторія, виткана руками

У Богуславі зафіксували найдовший в Україні рушник, витканий на старовинному верстаті
27 вересня, 2017 - 12:00
ФОТО АВТОРА

Нещодавно 985-ту річницю свого заснування відзначило місто Богуслав Київської області. Мешканці старанно готувались до цієї дати і цілих дев’ять місяців з дня в день власноруч ткали рушник. Понад 1500 осіб — від дорослих до дітей — створювали унікальний шедевр української культури. На рушникові виткано майже тисячолітню історію міста — 45 доленосних, позитивних дат, пов’язаних зі знаменними подіями Богуслава або видатними діячами України.

«23 грудня минулого року ми подали заявку до Національного реєстру рекордів України. Ми вирішили скласти долю нашого краю і виткали на полотні його тисячолітню історію. Ескіз був у нас спонтанний, як на душу лягло. Бувало, і люди надихали. Якщо дати уже були заплановані науковими співробітниками Богуславщини, то кольори й візерунки придумували наші відвідувачі. Для прикладу: наш край прославили Маруся Богуславка та Оксана Бондарівна. Ми приблизно встановили, що то було XV століття, і символічно виткали дві жіночі постаті й між ними віночок. Кольори вибирали учасники акції. Це салатовий, голубий, рожевий», — розповідає директор музею історії Богуславщини Тетяна КУЦЕНКО.

До цієї акції найперше долучилося духовенство, а саме священики всіх основних конфесій України, а потім усі охочі. Ткали рушник навіть іноземці із семи країни світу. За задумом ініціаторів, довжина рушника сягає 98,5 метра — ці цифри символізують вік Богуслава. «Рушник Богуслава перевершує попереднього «рекордсмена» із Переяслава, довжина якого становила лише 30 метрів. Рушник із Богуслава — це унікальний виріб. Його виткано в техніці ручного двостороннього ткацтва на 70-річному верстаті. І вражає, що над ним працювали люди різного віку, родів занять і місця проживання. За міжнародними правилами було складено реєстр усіх осіб, котрі ткали рушник. Це так звана велика книга. До неї увійшли фото всіх цих людей, контакти, власноручний підпис і, звісно, інформація, скільки сантиметрів виткано кожним учасником», — розповідає керівник Національного реєстру рекордів України Лана ВЕТРОВА. Цікаво, що витвір мистецтва навіть має власне ім’я — Богуславський рушник. Зберігатиметься рекордний за довжиною тканий виріб у музеї історії Богуславщини.

Леся КЕСАРЧУК
Газета: 
Рубрика: