Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iз бійців — у митці

Учасників АТО/ООС запрошують до участі у творчих резиденціях
10 липня, 2019 - 12:28

Міжнародний благодійний фонд «Творча криївка» уже п’ять років організовує проекти на підтримку учасників та ветеранів бойових дій на сході України, їхніх рідних і родин загиблих.

Розробка «Мистецьких резиденцій для бійців» розпочалася ще у грудні 2018 року. Заглиблюючись в один із видів мистецтва, учасники матимуть змогу розповісти про пережите, реабілітуватися. Планують проводити чотири резиденції на рік: театральну, літературну, кіно та живописну. Кожною з них керуватиме ветеран АТО. Зараз організатори вирішили сфокусуватися на перших двох резиденціях. До проекту можуть долучатися всі охочі ветерани. Для цього потрібно зв’язатися з організаторами через Facebook-сторінку «Творчої криївки».

Голова фонду, авторка методики творчої реабілітації Віталіна МАСЛОВА розповіла, що уже є запити на поетичну, музичну резиденції ба навіть на скульптуру.

— Упродовж трьох тижнів бійці поглиблено вивчатимуть обраний напрямок у супроводі фахівців, митців та психологів і створюватимуть мистецький продукт. Кожна резиденція — це окремий, незалежний від інших проект, — зазначила вона.

Керівник театральної резиденції, актор та ветеран Олег ШУЛЬГА зазначив, що вони намагаються сконструювати виставу з реальних розповідей бійців у доступній для глядача формі, поєднуючи документальний та фізичний театр. Автори сподіваються, що результатом їхньої роботи буде п’єса, яку зможуть грати інші театри та актори. Прем’єру планують на вересень, згодом — турне по Україні.

«Літературна резиденція для бійців» — не лише художній проект, а й історично-документальний. Автори майбутніх книжок мають писати лише те, що самі пережили чи побачили, без фантазій та вигадок. Адже одна з ідей проекту — зберегти історію війни. У цьому учасникам допомагатимуть ментори — Юрій Руденко, Світлана Поваляєва, Сергій Жадан, Юрій Андрухович і Тарас Прохасько.

— Література, зокрема військова, — важливий елемент пропаганди у кращому сенсі цього слова. Під час проекту ми хочемо отримати твори, на яких можна виховувати дітей, щоб вони знали, що Україна пережила і переживає, — зазначила Світлана Поваляєва.

Віталіна Маслова сподівається, що цей проект буде системним і довготривалим, оскільки поодинокі ініціативи не мають необхідного масштабу і результатів. Однак є проблеми з фінансуванням резиденцій. Зараз «Творча криївка» проводить збір коштів на «Спільнокошті». Якщо вдасться зібрати заявлену суму — 74 333 гривні, то міжнародний фонд «Відродження» подвоїть її. Та цих коштів може не вистачити для повної реалізації навіть перших двох резиденцій. Тож організатори «Мистецьких резиденцій для бійців» активно шукають спонсорів та меценатів.

Євгенія ШЕВЦОВА, Літня школа журналістики «Дня»-2019
Газета: 
Рубрика: