Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iз незалежного – в корупційне?

Генпрокуратура заявляє про підробку результатів ЗНО попередніх років. Український центр оцінювання якості освіти це підтверджує
23 березня, 2016 - 11:53
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Одинадцять років в Україні працює система зовнішнього незалежного тестування, яка мала б гарантувати абітурієнтам чесний та прозорий вступ до вишів. Нещодавня заява ГПУ цю гіпотезу спростовує. Нині триває досудове розслідування роботи Українського центру оцінювання якості освіти, ще минулого літа правоохоронці вилучили сервери кількох регіональних центрів, провели обшуки у керівників, і зараз слідчі діляться першими результатами.

«Службові особи УЦОЯО у 2008 році створили злочинну організацію для завищення результатів ЗНО окремих осіб і привласнення коштів центру, а також Агентства з міжнародного розвитку США (USAID)», — ідеться у заяві ГПУ. Із фальсифікованими результатами на руках такі особи отримали незаконні переваги при вступі, і тепер їх треба відрахувати, а якщо навчались за кошти держбюджету — мусять відшкодувати вартість навчання. Відповідні звернення вже отримали від ГПУ вищі навчальні заклади, двох студентів наразі відраховано.

«Це поганий факт, але спочатку його треба довести у суді, — прокоментував «Дню» директор УЦОЯО Вадим Карандій. — Від імені центру можу підтвердити факт підміни результатів. Поки що нам достеменно відомо про 2014—2015 роки, які ми перевірили за запитом ГПУ, зараз перевіряємо 2013 рік. Ці факти були виявлені шляхом порівняння інформації у базі даних УЦОЯО та регіональних бланків, на яких виконувалась робота. Кількість цих фактів невелика, на перебіг вступної кампанії відповідних років надзвичайного впливу вони не мали. Так само заява Генпрокуратури не вплине на перебіг цьогорічного тестування. Щодо відрахування студентів знаю, що Міністерство освіти і науки готує відповідний наказ як реакцію на заяву ГПУ».

Вадим Карандій запевняє, що надалі таких фальсифікацій не буде — для цього у центрі удосконалюють систему захисту інформації.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: